donderdag 3 september 2009

Moordenaar Leo van Trappe bekent

Mohammed B (31) die in maart bij een schoolplein in Amsterdam overblijfwacht Leo van Trappe (69) zou hebben doodgestoken, heeft bekend dat hij dat heeft gedaan. Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak tegen hem. Mohammed B. heeft bij de politie verklaard dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde. Die zouden hem tot zijn daad hebben gedreven.

Van Trappe werd doodgestoken vlakbij het gezamenlijke schoolplein van de Willemsparkschool en de Montessorischool in Amsterdam-Zuid. Op dat moment was de pauze aan de gang, waardoor een aantal kinderen het misdrijf zag gebeuren.

Volgens een deskundige is Mohammed B. psychotisch en schizofreen. Tijdens de steekpartij zou hij volledig onder invloed van zijn psychose zijn geweest. Het is nog onduidelijk of B. en Van Trappe elkaar kenden.

Mohammed B was al vijftien keer eerder op pad geweest, maar toen hadden de stemmen hem een stopteken gegeven. De man kan niet worden gestraft: hij lijdt al twee jaar aan een chronische psychose, met schizofrenie van het paranoide type. Tbs dus, 'mad'. Zo gek als een deur. Je kunt je afvragen of dit drama niet te voorkomen was geweest. In 2005 begon hij autoruiten te vernielen en trof de politie hem tweemaal aan met messen in zijn tas. Hij kwam in de psychiatrische crisisopvang en werd behandeld op een gesloten afdeling van het AMC, maar in 2008 kwamen de stemmen steeds nadrukkelijker terug. Hij gebruikte naar eigen zeggen de hem voorgeschreven medicijnen sporadisch en vertelde zijn psychiater lang niet alles. In oktober van dat jaar stopte hij voor het eerst een mes in zijn rugzak. Het lijkt er op dat psychiater en hulpverleners de zaak niet goed hebben ingeschat of wellicht door regelgeving werden beperkt?

Het OM heeft TBS met dwangverpleging geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook