dinsdag 17 november 2009

16 jaar in hoger beroep voor Maismoord

Freddy T. (28) uit Rijen is door het Hof in Den Bosch in hoger beroep veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor de moord op Marita Schoenmakers op 26 augustus 2006 te Chaam, gemeente Alphen-Chaam. Het OM had 18 jaar geëist.

De zaak werd bekend als de Chaamse maismoord. Freddy T. ontmoette in 2008 zijn slachtoffer in een café in Turnhout. Hij gaf haar een lift naar Nederland, maar ze kregen onderweg ruzie. De man sneed daarna haar keel door. Het lichaam dumpte hij in een maisveld in Chaam.

Zijn voormalige vriendin, Jose van E. (33) uit Rijen die hem als moordenaar aanwees, werd 19 mei 2008 in eerste aanleg vrijgesproken. Zij was ook lange tijd verdacht en zat maanden in voorarrest. Haar fout was dat ze niet meteen de waarheid heeft verteld nadat Freddy haar had meegenomen naar de plaats delict en ze ongewild in een moordzaak betrokken was. Ze voelde zich bedreigd en was als de dood dat ze de gevangenis in moest en haar zoontje niet meer mocht zien. Dat gebeurde uiteindelijk toch omdat Freddy haar erbij lapte, uit wraak.

De rechtbank veroordeelde de man eerder tot 18 jaar cel (eis 24 jaar). Zowel Freddy T als het OM gingen daarop in hoger beroep.

Vonnis van het Hof

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook