donderdag 15 oktober 2009

Hof: TBS afwegen in zaak Bobby E die Edwina vermoordde

Het gerechtshof in Arnhem wil dat het Pieter Baan Centrum (PBC) opnieuw beoordeelt of tbs zin heeft in voor de tot levenslang veroordeelde Robby E (36) uit Amsterdam. E. werd in februari door de rechtbank tot levenslang veroordeeld voor de roofmoord op de Utrechtse Edwina (27) in juni 2008.

Volgens onderzoekers van het PBC is E. onbehandelbaar en heeft tbs geen zin. Maar uit een secondopinion-onderzoek door een psychiater en een psycholoog in opdracht van de aanklager kwam juist wel het advies voor tbs. E. hoeft zelf niet opnieuw in observatie, het PBC moet van het hof reageren op de bevindingen van de andere onderzoekers. Daarna gaat de zaak verder.

Volgens het OM vermoordde Robby Edwina destijds om geld. Ook probeerde hij volgens de aanklager haar pleegmoeder (62) en een huisvriend (67) te vermoorden. E. sneed Edwina haar keel door in het bijzijn van haar zoontje van 3.

Eerder beroofde en vermoordde hij Francina Korsten (72), waarvoor hij slechts 6,5 jaar zat (straf 10 jaar). Het Hof vond toen TBS niet nodig omdat het PBC had bepaald dat E geen stoornis had. Daarmee was die straf destijds wel erg laag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook