woensdag 28 januari 2009

Giovanni van Ierland doodgeschoten

liquidatie giovanni van ierland Op Curaçao is gisteravond 27 januari 2009 rond zes uur de voormalige eigenaar van openluchtbordeel Campo Alegre, Giovanni van Ierland, door een nog onbekende dader in zijn auto doodgeschoten. Van Ierland werd in zijn hoofd geraakt, terwijl hij in zijn BMW zat te wachten voor de winkel 'El Camú', naast supermarkt Mangusa te Rio Canario ter hoogte van de Barentslaan, de straat voor Mangusa Rio Canario. Deze winkel is eigendom van zijn vrouw. 

Volgens de politie liep de man langs de auto, loste drie kogels en rende weg. Van Ierland heeft tijdens de schietpartij het gas geraakt, waardoor de stilstaande auto weg reed en tegen een muur botste. Van Ierland was op slag dood. Politiewoordvoerder Reggie Huggens wil nog geen mededelingen doen omtrent het onderzoek, maar verwacht in de loop van de dag een aanhouding in verband met deze zaak te doen.

giovanni van ierland4 Van Ierland is de kleinzoon van Campo-oprichter Hugo Bakhuis. Giovanni was al op jonge leeftijd betrokken bij het reilen en zeilen van dit internationaal vermaarde bordeel en was net vervroegd vrijgekomen na een lange gevangenisstraf wegens een witwasaffaire waarbij ook een vertrouweling van de vermoorde vastgoedbaron Willem Endstra was betrokken. Van Ierland kreeg twaalf jaar cel opgelegd voor zijn rol in de witwasaffaire.

Tijdens zijn gevangenschap verloor Van Ierland de macht over het bordeel aan een groep zakenlieden. De ex-Campobaas was sindsdien met voormalig compagnon en advocaat Leslie Franklin al een paar jaar verwikkeld in een procedure om het beheer over het bordeel terug te krijgen. Beiden waren in 2002 veroordeeld voor het witwassen van miljoenen guldens aan drugsgeld waarmee het bordeel destijds werd opgeknapt. Franklin kwam een paar jaar eerder vrij en wist met hulp van partners uit Nederland de macht over te nemen.

liquidatie giovanni van ierland Van Ierland, die tot twaalf jaar was veroordeeld, kwam in augustus vorig jaar vrij. “Hij was vast voornemens om op het rechte pad te blijven, die eis had ik ook gesteld”, zegt advocaat Rob Blaauw die namens Van Ierland de zaak tegen Franklin behartigde. “Een trieste zaak. Want het proces liep bijna op zijn einde”, zegt Blaauw, die verwacht later deze week nog met de nabestaanden te spreken.

Twee weken geleden bepleitten beide partijen nog een keer hun zaak, die gunstig leek uit te pakken voor Van Ierland. Tijdens het proces had de rechter namelijk opgemerkt dat op dat moment nergens uit bleek dat Franklin voor de helft eigenaar is van het bordeel maar voor slechts eenzesde en dat partijen eerst nog maar eens met elkaar moesten overleggen. Ze gaf hen daarvoor twee weken de tijd, anders zou er vonnis gewezen worden in maart. Dat overleg heeft niet plaatsgevonden, zegt Römer.

Kort na deze laatste behandeling in de rechtszaal bezocht Van Ierland Campo Alegre. Wat wellicht niet zo verstandig is geweest, erkent Römer en waarvoor Van Ierland ook gewaarschuwd was. “Maar deze schietpartij heeft niemand zien aankomen.”
Van Ierland had geen persoonlijke bewaking en bewoog zich vrij op straat. Behalve deze civiele zaak was hij ook nog verwikkeld in een strafrechtelijke ontnemingsprocedure die het Openbaar Ministerie tegen hem was gestart.

In hoger beroep besliste het hof in november vorig jaar dat Van Ierland ruim 9 miljoen gulden moest betalen. Hiertegen tekende hij cassatie aan. Hoe deze zaak verder gaat kon advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran vanmorgen nog niet zeggen. “Dat moet ik met de familie bespreken, ik wil nu geen commentaar geven.”

“Giovanni zei niemand te hebben belazerd. Dus hoefde hij ook niet om te kijken”, zegt Römer. In de gevangenis schreef Van Ierland een wetenschappelijke verhandeling over de tijd en de vergankelijkheid die gebaseerd waren op uitspraken in de Bijbel. “Want die kende hij van voor tot achter”, aldus Römer.
Dat boek is nagenoeg klaar, maar of het ooit uitgegeven zal worden is niet bekend. Van Ierland kwam enkele jaren geleden in opspraak tijdens de Campo II-affaire die toenmalig minister van Justitie Ben Komproe (FOL) de kop kostte.

Hierin zouden meisjes uit landen als de Dominicaanse Republiek met een vrijbrief van de minister, dus zonder visum, toegelaten zijn tot Curaçao om in Campo aan het werk te kunnen. De Campo-II zaak is echter uiteindelijk nooit voor de rechter behandeld omdat er te weinig grond was voor rechtsvervolging. (Amigoe)

 

Update 29 januari 2009

In verband met het onderzoek naar de dodelijke schietpartij op Giovanni van Ierland, dinsdag, is gisteren een 40-jarige man aangehouden. Rond kwart over vijf ’s middags is een personenwagen in beslag genomen waarvan vermoed wordt dat deze als vluchtauto diende voor de dader van de schietpartij.

De auto stond geparkeerd op het terrein van een fitnessclub aan de Pater Euwensweg. Omstreeks acht uur werd de 40-jarige eigenaar van de gym, L.A.S., aangehouden. De man was zelf naar het politiebureau gekomen. Hij is vanmorgen in verzekering gesteld en zit vast voor nader verhoor. De auto zou een huurauto betreffen, zo meldde ochtendkrant Vigilante vandaag.
Het Openbaar Ministerie onthoudt zich van commentaar op de moord. “Het onderzoek is gaande, we hebben een team op de zaak gezet”, aldus een woordvoerder. Van Ierland was met zijn ex-compagnon, advocaat Leslie Franklin, verwikkeld in een civiele zaak over het eigendom en beheer van het bordeel Campo Alegre.

Op 15 januari vond een afrondend pleidooi plaats. De zaak werd vervolgens verwezen naar de rol van 2 februari voor akte uitlating over de regeling die mogelijk tussen partijen is getroffen. Franklin zou op dit moment op St. Maarten verblijven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Moordenaar Inn & Out blijft in de cel

Gerechtsgebouw Sao Vicente
kaapverdie gerechtsgebouw
José Barbosa, de vierde dader van de drievoudige moord in café Inn & Out in Rotterdam in 2005 blijft toch vastzitten op het Kaapverdische eiland Sao Vicente.

Vorige zomer kreeg Barbosa daar de maximumstraf van 25 jaar opgelegd. De rechtbank oordeelde echter onlangs na een wetswijziging dat het voorarrest van de man te lang had geduurd en dat hij daarom terstond moest vrijkomen.

Het Openbaar Ministerie op de Kaapverdische eilanden ging toen in beroep tegen deze beslissing en naar nu blijkt met succes.

De drie andere moordenaars kregen in Nederland levenslange celstraffen opgelegd. Alle vier de mannen tekenden beroep aan tegen hun straf. Een cruciale getuige wilde uit angst toen niet meer getuigen.

Barbosa stond terecht voor in totaal 36 delicten.

Zelf beweert hij dat hij onschuldig is. Hij zat in het café toen de drie mannen, die hij wel kende, binnenkwamen.

Barbosa werd toen volgens eigen zeggen voor de keus gesteld: of meedoen of ook slachtoffer worden. Hij koos voor het eerste en kreeg vervolgens een geweer in zijn handen geduwd. Hem was verteld dat in het wapen geen kogels zaten.

Volgens de rechters verliep het anders. De vier mannen gingen in de nacht van 19 november 2005 zwaarbewapend de kroeg binnen om de eigenaar geld af te persen.

Dat escaleerde volkomen. Het viertal bedreigde mensen, gijzelden hen en bonden hen vast en uiteindelijk schoten ze. Ook stichtten zij brand.

José Barbosa vluchtte direct onder een valse identiteit naar Kaapverdië. Daar werd hij in september 2006 aangehouden.

De archipel kon hem vervolgens niet uitleveren omdat de Kaapverdische eilanden gewoonlijk geen onderdanen uitleveren.

Alle artikelen

Een ingezonden brief van José Barbosa en zijn Advocaat in de krant "Liberal Online" op de Kaapverdische eilanden, waarin zij de onschuld van José Barbosa bepleiten (in het Portugees).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook