zaterdag 7 februari 2009

Meisje (16) neergestoken door zusje (13)

Het 16-jarige meisje dat vrijdag ernstig werd mishandeld door een 13-jarig meisje in een woning in Zetten (Gelderland), is vermoedelijk neergestoken. De 13-jarige is het zusje van het slachtoffer.

De twee zouden volgens getuigen hebben gevochten met elkaar. Vermoedelijk is daarbij een steekwapen gebruikt. De 16-jarige bleek meerdere verwondingen te hebben opgelopen en is naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft het 13-jarige zusje aangehouden.

De politie kreeg rond zeven uur gisteravond een melding dat een meisje gewond in huis lag. De agenten troffen haar inderdaad aan en lieten haar per ambulance naar het ziekenhuis brengen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man in hechtenis voor besnijdenis dochter

M. El M. (29), een Haarlemmer van Marokkaanse afkomst, wordt ervan beschuldigd zijn dochtertje (5) te hebben besneden.

De rechtbank in Haarlem heeft deze week het voorarrest van de man verlengd, zo heeft persofficier Frances Schlingemann in Haarlem zaterdag bevestigd.

El M., werd eind oktober vorig jaar al opgepakt, maar justitie heeft dat nooit naar buiten gebracht. De Haarlemmer ontkent dat hij zijn dochter heeft besneden.

De pleegouders van het meisje hebben vorig jaar aangifte gedaan. Artsen hebben vastgesteld dat de geslachtsdelen van het kind verminkt zijn.

De vader is zware mishandeling telaste gelegd. Volgens de officier moeten nog vele getuigen en deskundigen worden gehoord. De inhoudelijke behandeling van de zaak is vermoedelijk in mei.

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) overweegt een einde te maken aan de meisjes besnijdenis door naar Frans voorbeeld ouders van meisjes uit landen waar deze praktijk voorkomt een contract te laten ondertekenen als de meisjes hun land van herkomst bezoeken. In dat contract staat dat genitale verminking in Nederland strafbaar is. Bij gebleken schending van het contract volgt vervolging en mogelijk een celstraf. Als risicolanden gelden onder meer Eritrea, Sudan en Ethiopië.

Dit is natuurlijk totale onzin. Besnijdenis is strafbaar of het is niet strafbaar (als zware mishandeling/verminking). Een contract verandert daar niets aan.

Als het wettelijk niet strafbaar is om als in Nederland wonende ouder, je in Nederland wonende kind in andere landen te laten besnijden, dan verandert ook een contract daar niets aan. Een contract regelt geen strafvervolging. Ik kan ook met een contract, in Nederland niet vervolgd worden voor het afvuren van een revolver tijdens vakantie in Amerika.

Het is bovendien geen oplossing voor die kinderen waarbij ouders geen contract tekenen (waarschijnlijk de meerderheid van de 'kwaadwillende' ouders). Die mogen dan kennelijk nog steeds verminkt worden.

Me dunkt overigens dat ook de veroordeling van El. M., zonder getuigen of bekentenis nog heel moeilijk zal worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook