donderdag 23 juli 2009

Alsnog straf voor doodslaan peuter in hoger beroep

Rob K. (38) uit Groenlo is door het gerechtshof in Arnhem vandaag veroordeeld tot zeven jaar cel voor het doodslaan van de 17 maanden oude Diego uit Enschede. Nivea F. de D. (33), de moeder van het jongetje werd veroordeeld tot 15 maanden cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Zij wist volgens het hof dat haar kind gevaar liep, maar ondernam niets.

Diego overleed 17 december 2007 aan hevige inwendige bloedingen, nadat organen in zijn buik waren afgescheurd. Volgens deskundigen het gevolg van stoten zoals van een bokser op een boksbal.

Eerder sprak de rechtbank in Almelo het tweetal vrij van moord of doodslag, wat ook het hof niet bewezen achtte. Omdat de aanklacht tegen het tweetal in hoger beroep ruimer is geformuleerd, kon nu wel een veroordeling volgen voor zware mishandeling met de dood tot gevolg. Tegen beiden was zes jaar cel geëist.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste die straf wegens 'medeplegen van doodslag'. De rechtbank moest eerder immers aan 'doodslag' twijfelen toen onduidelijk bleef wie van de twee het kind feitelijk heeft doodgeslagen. Het hof ziet wel genoeg bewijs dat K. het letsel toebracht, maar twijfelt of K. besefte dat het kind kon doodgaan. Dat besef is voor een veroordeling voor 'doodslag' ook nodig.

De zeven jaar celstraf is hoger dan geëist en komt in de buurt van straffen die doorgaans wel voor doodslag worden opgelegd. Het hof is erg geschokt door de zaak. K. heeft volgens het hof 'zijn agressie ongeremd uitgeleefd op een volstrekt weerloze peuter, die maar net de kwetsbaarheid van een zuigeling was ontstegen'.

Ook is het buitenissige geweld volgens het hof 'het sluitstuk van een structureel patroon', en buitengewoon pijnlijk geweest. De peuter heeft een week of twee eerder vergelijkbaar geweld ondergaan volgens deskundigen en het lichaampje was bont en blauw.

Nivea F. de D. hoeft niet de cel in: de elf maanden onvoorwaardelijke celstraf die het hof haar oplegde, heeft zij al in voorlopige hechtenis gezeten. Ten tijde van de mishandelingen woonden de moeder en K. net vier maanden samen in Enschede.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

AIVD mag telegraaf journalisten niet meer afluisteren

De rechter heeft vandaag bepaald dat de AIVD moet stoppen met het afluisteren van de Telegraaf journalisten. De rechter vindt het beschermen van journalistieke bronnen belangrijker dan het oipsporen van het lek.

Nu nog maar afwachten of de AIVD dat ook echt gaat doen. Zij gaat in ieder geval in hoger beroep.

Hoofdredacteur Sjuul Paradijs wil dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) tekst en uitleg gaat geven over waarom zij de AIVD toestemming heeft gegeven om Telegraaf-medewerkers af te luisteren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Mensensmokkel: OM niet-ontvankelijk

De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard in een al jaren slepende strafzaak tegen een Chinese bende die verdacht wordt van onder meer mensensmokkel.


De rechtbank verwijt het OM geen duidelijkheid te hebben verschaft omtrent de status van een belangrijke getuige. Vorige maand bleek dat deze getuige beschermd wordt, terwijl het OM dat eerder had ontkend. Bovendien stuurde het OM de rechtbank in 2007 informatie over deze getuige met het verzoek deze later te vernietigen. Daarmee zette het OM niet alleen haar eigen geloofwaardigheid maar ook die van de rechtbank op het spel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Seksschandaal in verzorgingshuis

De vermeende dader van een seksschandaal in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Oost, een bekende van de politie, loopt nog altijd vrij rond. De man heeft vorige week een 83-jarige aan alzheimer lijdende bewoner van zorgcentrum Kastanjehof aangerand en mogelijk zelfs verkracht.

De familie deed maandag aangifte, maar de politie heeft de vermoedelijke dader vooralsnog niet in de kraag gevat.

Vorige week wist een man van ongeveer zestig jaar zichzelf toegang te verschaffen tot de kamer van het slachtoffer. Een van de verzorgsters uit de Kastanjehof zag vervolgens door het raam wat er gebeurde. Zij waarschuwde haar collega en samen zijn zij de kamer ingegaan. De dader werd verzocht te vertrekken, maar wist vervolgens nog een ander slachtoffer te maken(!). Uiteindelijk is de man gevlucht.Volgens een nicht van het slachtoffer is de politie te laks met de zaak omgegaan en kon de dader daarom een nieuw slachtoffer maken. "Dat is onzin", stelt Ellie Lust van het politiekorps. "Het is om twee uur 's middags gebeurd en we kregen om vier uur een niet-spoedeisende melding. Om vijf uur waren agenten aanwezig. De vermeende dader is een bekende van ons en heeft vooralsnog een verbod gekregen om nog in het tehuis te komen. Uiteraard loopt er een onderzoek om hem te arresteren, maar dat gaat niet zo simpel. Er is geen sprake meer van heterdaad en dan moet justitie toestemming geven. Daarvoor hebben we een aangifte nodig en die kregen we pas op 20 juli binnen."

Bij Cordaan, de beheerder van het Kastanjehof, wordt met ontzetting gereageerd op het voorval. "Deze meneer kwam regelmatig bij ons. Daarom konden we er ook niet met zekerheid van uitgaan dat het om een aanranding ging. De zedenpolitie moet eerst vaststellen of het wel echt onvrijwillig is gebeurd", zegt woordvoerster Sharon Tremour. "Maar het 'slachtoffer' is erg kwetsbaar vanwege zijn hoge leeftijd en ziekte, dus deze zaak wordt echt heel serieus genomen."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook