dinsdag 1 september 2009

OM geeft blunders in de zaak Nijkamp toe

Het Openbaar Ministerie te Zutphen erkent dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek naar de moord op Gert Nijkamp. Officier van justitie mr. Pollyan Spoon maakte vandaag tijdens een zitting duidelijk dat het onderzoeksteam zo weinig resultaat bereikte, dat het wel vervangen moest worden.

De druppel die de emmer deed overlopen, was het feit dat de gouden tip over de moordenaar drie maanden in een la bleef liggen. En dat terwijl het rechercheteam na een jaar speuren nog steeds met lege handen zat, ondanks herhaaldelijk verzoek van de korpsleiding om er serieus werk van te maken.

De vervanging van het complete onderzoeksteam leidt bij de advocaten van de drie verdachten tot veel vragen en ook argwaan. Ze willen daarom meer informatie over allerlei gebeurtenissen tijdens het onderzoek, over opsporingsmethoden die zijn toegepast en de herkomst van bewijsmateriaal. Advocaat Jan Vlug, die de hoofdverdachte verdedigt, vindt dat het hele zaakje stinkt. Hij wees ook op allerlei schandalen die bij de politie in Apeldoorn aan het licht zijn gekomen. "Stel dat de leiding van het team zo verweven is met de Apeldoornse misdaad en het onderzoek in een bepaalde richting is geduwd? Het is in het belang van de waarheidsvinding dat wij daar zicht op hebben." Vlug wil ook weten of is onderzocht waarom het eerste onderzoeksteam zo hopeloos faalde.

Advocaat Ron Heutink vindt dat het OM inmiddels zo heeft geschutterd dat het niet ontvankelijk moet worden verklaard. Ook de derde advocaat, Arne Kloosterman, maakte een beweging in die richting. Hij sprak van een opeenstapeling van fouten, onzorgvuldigheid en vormverzuim waardoor de waarheidsvinding in het geding is.
De drie verdachten moesten dinsdag voorkomen in een zogenaamde regiezitting. Heutink en Kloosterman vroegen om vrijlating van hun cliënten, die sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis zitten en tijdens de zitting verklaarden onschuldig te zijn.

De rechtbank neemt de tijd om na te denken over de kritiek en vragen van de advocaten en komt uiterlijk 15 september met alle antwoorden.

Officier van justitie Spoon maakte vandaag voorts bekend dat de crimineel Veda B. (alias ‘De Turk’) op 14 oktober voor de rechter-commissaris wordt gehoord in deze zaak. Deze man, die in Groningen gevangen zit, beweert meer te weten over de opdrachtgevers achter de moord.

Wanneer de uiteindelijke rechtszaak tegen de drie verdachten worden gehouden, is nog niet bekend, maar het wordt waarschijnlijk niet eerder dan januari.

Een kwoot van Pollyan Spoon uit het OM jaarverslag van 2005. Erg toepasselijk

De ervaring heeft geleerd dat het onderzoek in de eerste uren na de moord vaak cruciaal is voor het oplossen van de zaak. Met de Quick Respons Teams zijn we binnen dat uur ter plaatse. Soms gaan er weken voorbij dat de teams weinig te doen hebben. Andere weken is het hectisch met een aaneenschakeling van zaken, zoals ontvoeringen en levensdelicten. Dat zijn voor de politie en de responsofficier spannende en enerverende weken met weinig nachtrust, maar met veel pizza’s en Indische maaltijden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook