donderdag 12 november 2009

Aisha vermoord door oom én neef?

De zaak van de moord op Aïsha (36) leek rond, maar haar echtgenoot, de Pakistaan Younis K. (39) die 20 maanden lang de schuld aan de gewelddadige dood van zijn vrouw Aisha op zich had genomen is dit voorjaar op zijn verklaring teruggekomen. Toen wees K. opeens zijn volle neef Tariq S. (38) als potentiële verdachte aan: hij was op de bewuste ochtend na Younis' telefoontjes langs gekomen, en had zijn oom weg gestuurd.

Toen oom na een klein halfuurtje de flat weer betrad, lag Aisha, letterlijk vrijwel kapot geslagen in de woonkamer. Ze kon nog worden gereanimeerd, maar stierf twee dagen later alsnog.

Younis' aanvankelijke bekentenis dat hij haar alleen maar een serie stompen in haar buik had gegeven, kon ook al niet kloppen met de tientallen letsels, verspreid over het hele lichaam van Aïsha die op 22 augustus 2007 met een hartstilstand werd aangetroffen op de bank in haar woning aan het Groeneveen in de Bijlmer.

Daarom beschuldigt Officier van justitie mr. J. de Jong oom en neef nu samen van de moord waarbij volgens hem cricketbats en stokken zijn gebruikt, en beiden ontkennen in alle toonaarden dat zij Aisha met een vinger hebben aangeraakt. Volgens de officier speelt het vermoeden van eerwraak een rol: Aisha had Younis te kennen gegeven dat zij van hem wilde scheiden om zich met een nieuwe vriend in Engeland te gaan vestigen. Zo'n opstelling levert binnen haar cultuur een aantasting op van de familie-eer.

De rechtbank denkt nog dagen nodig te hebben om klaarheid te scheppen in de zaak.

Update 16 november 2009
De OvJ eist 14 jaar tegen beiden.

Update 14 december 2009
Younes werd veroordeeld tot 9 jaar voor doodslag zijn neef werd vrijgesproken

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tien jaar cel en tbs voor moord

Mohamed B. (32) uit Alkmaar is veroordeeld tot tien jaar cel en tbs wegens moord op Willem Liefting (57) in februari 2009 en poging tot mishandeling van een gevangenbewaarster in maart van dit jaar tijdens zijn voorarrest. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden achttien jaar celstraf.

De rechtbank legde B. ook tbs op, omdat uit een rapportage naar voren kwam dat de man ten tijde van de moord leed aan een ziekelijke stoornis en dat het herhalingsgevaar groot is. De duur van de gevangenisstraf is korter dan geëist, omdat de rechtbank wil dat B. sneller wordt behandeld voor zijn stoornis.

Vonnis

Update 28-7-2011: Mohamed B. krijgt in hoger beroep bij het hof in Amsterdam 12 jaar zonder tbs (LJN BR3409).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

14 jaar cel voor doodslag kraakpand

Mohamed R (43) is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Ze houdt hem onder meer verantwoordelijk voor het doodschieten van een 33-jarige man in een kraakpand in Amsterdam in 1996.

De straf is lager uitgevallen dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), die twee weken geleden twintig jaar celstraf eiste. In tegenstelling tot justitie, kwam de rechtbank niet tot een veroordeling wegens moord maar doodslag. Ook achtte de rechter hem schuldig aan poging tot doodslag, poging tot zware mishandeling en mishandeling. R. verwondde twee weken voor de schietpartij meerdere bewoners van het kraakpand, waar hij zelf ook woonde.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vierde aanhouding na dood rapper

In de zaak rond de in Hoogezand neergeschoten rapper 'Rel' heeft de politie een man van 23 uit Amsterdam, die zichzelf bij de politie in de stad heeft gemeld, aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Er zitten nu vier verdachten vast.

Eerder meldden zich al twee mannen van 22 uit Amsterdam en Foxhol bij de politie met de mededeling dat ze betrokken waren bij de schietpartij in Hoogezand. Ook de bewoner van het huis in Hoogezand is aangehouden. Hij zit vast op verdenking van moord, poging tot doodslag, dan wel zware mishandeling.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

GeenStijl over verkeersboetes Drenthe

Weblog GeenStijl  plaatst een artikel over de verkeersboetes in Drenthe, wat het lezen waard is. Wij plaatsen enkel het veelzeggende commentaar van de politie.

Waar andere provincies vrolijk kunnen melden hun boetequota voor 2009 dik gehaald te hebben, moet Drenthe een zielig 'nee sorry' verkopen aan de schatkist. De alcoholcontroles vielen tegen, rijden zonder helm is in Drenthe een unicum en ook door rood rijden vinden de Drenthenaren eigenlijk helemaal niet nodig. En dan houdt het dus op. Korpschef Frans Bakker: "Als de mensen zich aan de regels houden kunnen wij daar natuurlijk weinig aan doen."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook