maandag 30 november 2009

Uitspraak: 15 jaar voor babymoord Maastricht

Olaf B. (29) uit Maastricht is door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor de moord op Brandon, het 16 maanden oude zoontje van zijn vriendin. Eerder werden de moeder van Brandon en een huisgenoot van B. ook als verdachten aangemerkt. Zij worden niet langer verdacht.

Het jongetje werd in de nacht van 31 oktober op 1 november 2008 door Olaf B. gewurgd. Ook propte hij een stukje matras in de keel van het jongetje. Hij probeerde door de keel te blokkeren zijn daad te verhullen.

De rechtbank achtte bewezen dat de Olaf B. met voorbedachte rade heeft gehandeld: Hij heeft namelijk verklaart stemmen te hebben gehoord en hoewel hij daar in andere gevalllen weerstand aan heeft kunnen bieden, heeft hij er deze keer kennelijk niet voor gekozen om weerstand te bieden aan die stemmen.

De rechtbank achtte het verweer van de verdediging dat verdachte onder druk van de politie heeft bekend, onaannemelijk. De rechtbank heeft daartoe de banden van de verhoren bekeken en deskundigen omtrent de persoon van de verdachte gehoord. In verklaringen aan de politie liet de verdachte weten dat hij het niet kon uitstaan dat het kind zoveel aandacht kreeg van zijn vriendin. Ook twee medewerkers van de justitiële dienst Vervoer & Ondersteuning verdachte Olaf B. spontaan een bekentenis hebben horen afleggen. B. is zowel op 22 januari als op 4 februari ter controle van de gevangenis in Sittard naar het ziekenhuis vervoerd. Bij een van deze gelegenheden zou hij tegenover hen hebben bekend.

De officier van justitie Sylvia Kuipers had twee weken geleden 15 jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank achtte die eis, gelet op de ernst van de zaak en het leed dat aan de familie is bezorgd, passend. De rechtbank achtte verdachte daarbij volledig toerekeningsvatbaar.
LJ Nummer BK4799

Op 8 oktober 2012 wordt Olaf in hoger beroep eveneens veroordeeld tot 15 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 18 maanden en tbs voor babymoorden door studente

Marike H. (24) uit Enschede is vanochtend door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot 1,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van haar twee baby's. Dat is conform de eis die het Openbaar Ministerie twee weken geleden had gesteld.

De rechtbank oordeelde dat er sprake was van doodslag en niet van moord. De studente Marike H. maakte in mei 2006 en november 2008 een einde aan het leven van haar zuigelingen, beide keren vlak na hun geboorte. De zwangerschappen had ze voor haar omgeving verborgen weten te houden. Toen een van de lijkjes in december vorig jaar in een container vlakbij de woning van H. werd ontdekt, kwam de zaak aan het rollen. De eerste baby (Jurgen) had ze gewurgd. De tweede (Alex) had ze met de navelstreng om zijn hals in de toiletpot aan zijn lot overgelaten.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum omschreven H. als iemand met een borderlinestoornis, die er door haar intelligentie en verbale begaafdheid in was geslaagd haar omgeving een rad voor ogen te draaien. Aangezien H. volgens de deskundigen de ernst van de gebeurtenissen nog lang niet tot zich heeft laten doordringen, spraken ze zich uit voor een langdurige behandeling in een gesloten omgeving.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook