vrijdag 29 januari 2010

Uitspraak: hogere straffen in hoger beroep voor doden baby Talysa

Rick C.(30) en Gairoenisa H. (26)-de ouders van de baby Talysa, die als gevolg van mishandeling overleed- zijn door het gerechtshof in Den Haag tot acht jaar respectievelijk zeven jaar celstraf veroordeeld.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie in hoger beroep acht jaar tegen de vader van het kind wegens doodslag. De moeder hoorde vier jaar wegens medeplichtigheid tegen zich eisen.

Het meisje overleed op 4 december 2007 in de ouderlijke woning aan de Josephlaan in Rotterdam toen ze ongeveer een maand oud was. De baby liep tijdens mishandelingen onder meer blauwe ogen, een bloedneus, hersenkneuzingen en een schedelbreuk op. Het hof heeft niet kunnen vaststellen wie van beide ouders het fatale letsel heeft toegebracht, maar houdt daarvoor beiden verantwoordelijk. Rick C. en Gairoenisa H. werden wel vrijgesproken van doodslag. Beide zijn uiteindelijk veroordeeld voor zware mishandeling met de dood als gevolg, herhaalde mishandeling, in een hulpeloze toestand brengen en laten van iemand die aan hun zorg is toevertrouwd hetgeen de dood ten gevolg heeft.

De rechtbank veroordeelde het stel eerder tot drie jaar en tbs met dwangverpleging. Het OM had destijds zes jaar en tbs tegen de vader geëist en drie jaar celstraf en tbs tegen de moeder.
Het hof kwam tot hogere straffen, omdat geen tbs wordt opgelegd. Bij de lagere straf voor de moeder heeft het hof er rekening meegehouden dat zij minder toerekeningsvatbaar is dan de vader. De advocaat-generaal had in de zaak van de moeder een aanzienlijk lagere gevangenisstraf van vier jaar gevorderd. Het gerechtshof is tot een hogere straf gekomen, omdat het hof het aandeel van de moeder hoger inschat dan het Openbaar Ministerie.

LJ Nummers


Beide ouders leerden elkaar enkele jaren geleden kennen bij de nachtopvang van het Leger des Heils. Ze zwierven over straat en vonden af en toe ergens onderdak. Ze kregen in november 2006 een eerste kind, maar de jongen werd in een pleeggezin geplaatst omdat de ouders niet voor hem konden zorgen. Toen Gairoenisa zwanger bleek van Talysa, kregen ze via het Leger des Heils een woning.

Vlak na de dood van Talysa verzonnen de verdachten dat het kind van bed was gevallen. Uit onderzoek van de patholoog bleek al snel dat deze lezing niet kon kloppen. Ricky nam daarop alle schuld op zich, om naar eigen zeggen zijn vrouw te beschermen. Later beschuldigde hij alsnog de moeder van zijn kind. Zij zegt op haar beurt dat hij de mishandelingen beging.

Bureau Jeugdzorg en het Leger des Heils gingen regelmatig bij het gezin langs maar zeggen niets gemerkt te hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook