donderdag 18 februari 2010

Vijf jaar cel voor oplichter 'villaspanjehuren.nl'

Marcel B. (41) is door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor het vorig jaar zomer oplichten van honderden vakantiegangers met de website villaspanjehuren.nl en voor witwassen. De eis was 4 jaar.

B. verhuurde in juli vorig jaar aan ten minste 548 Nederlandse en Belgische vakantiegangers niet bestaande vakantiehuizen in Frankrijk en Spanje. Daarmee heeft hij ruim een half miljoen euro buitgemaakt.

Volgens de rechter heeft B. op „gewiekste, berekende en doordachte wijze“ de honderden vakantiegangers opgelicht. Van het buitgemaakte geld heeft hij rekeningen betaald en een aantal maanden luxe geleefd. Een groot deel is nog niet teruggevonden, omdat hij het geld heeft verborgen. B. verklaarde tijdens de zitting de zwendel te zijn begonnen omdat hij diep in de schulden zat. „Zo zou ik tenminste van de schuldeisers af zijn en dan maar een tijdje in de cel zitten.”

De rechter meent dat de door het OM geëiste straf te laag is. Ook valt de straf hoger uit omdat B. geen berouw heeft getoond en zich niet bekommert om de gevolgen van zijn zwendel. De aanklager kondigde tijdens de zitting aan dat het OM van plan is een ontnemingsprocedure te beginnen, om B. het voordeel dat hij met de zwendel heeft verkregen, af te nemen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook