woensdag 10 maart 2010

Uitspraak: Vijftien jaar cel voor moord op Ingrid Rijnsburger

Een man (26) uit Nieuwkoop is vandaag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens moord op Ingrid Rijnsburger (37). Dat is conform de eis. Ingrid Rijnsburger werd op 6 juni 2009 in haar woning op het park Dolce Vita in Zevenhoven met circa twintig messteken gedood. De verdachte meldde zich na het geweld op het politiebureau in Alphen aan den Rijn.

Hij zei toen dat hij zojuist een vrouw had vermoord. Zijn kleding zat onder het bloed. Toen de politie ter plaatse ging kijken, bleek er een gordijn in de woning in brand te staan. Volgens de rechtbank heeft de man brand gesticht in een poging zijn sporen uit te wissen.

De verdachte heeft verklaard dat hij een mes uit zijn auto heeft gepakt voordat hij de woning van Ingrid Rijnsburger binnenging. Bij het doden van Rijnsburger raakte hij zelf gewond aan zijn hand. Na zijn vertrek belde de man een vriendin om te vertellen wat hij had gedaan. Daarna zou hij terug naar binnen zijn gegaan om het slachtoffer nogmaals te steken, om zeker te weten dat ze dood was.

Nadat zij het brandje had geblust, trof de politie de vrouw dood in het toilet. De verdachte heeft haar niet alleen een groot aantal messteken toegebracht, maar ook tegen het lichaam en hoofd getrapt. De rechter vond de manier waarop de man tekeer gegaan was “Huiveringwekkend”.

De man zou in de dagen vóór de fatale avond al een paar keer hebben bedacht dat hij Rijnsburger om het leven wilde brengen. Als motief heeft de man opgegeven dat het slachtoffer heeft gedreigd zijn familie en vriendin iets aan te doen. Volgens de rechtbank heeft de man dit motief niet aannemelijk kunnen maken. Als het wel waar zou zijn, zou hij tal van andere mogelijkheden hebben gehad om onder de druk van het slachtoffer uit te komen, aldus het vonnis.

De verdachte is een dakloze, Rijnsburger had hem opgevangen en onderdak gegeven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook