vrijdag 2 april 2010

Kort geding Koos Hertogs tegen Peter de Vries

Jacobus Dirk Hertogs, vroeger en nu (in de Van Mesdag)
koos-h
Koos Hertogs die wegens moord op Tialda Visser (12), Emy den Boer (18) en Edith Post (11) in 1979 en 1980 tot levenslang werd veroordeeld, heeft een kort geding aangespannen tegen Peter de Vries. Dat dient  vanmiddag in de rechtbank in Amsterdam.

Hertogs wil zo voorkomen dat uitzendingen met onthullingen over hem uitgezonden worden. De eerste uitzending staat gepland voor zondag 4 april 2010.

De Vries kondigde gisteren aan dat een verborgen camera-actie in de tbs-cel van Hertogs, waarbij een jeugdvriend van de man als infiltrant functioneerde, tot “schokkende onthullingen” heeft geleid. Waarschijnlijk gaat het daarbij om zijn betrokkenheid bij andere moorden (bijvoorbeeld Margo Winkens (17), Marino Vriezelaar, Rikie Bartels (17) Ann Jonsson (18) en Gun Johansson (19) in 1976), dan wel bekentenissen in de moorden waarvoor hij veroordeeld is. Hertogs heeft de moorden tijdens de rechtszittingen altijd ontkend. Hertogs bleef tot 1999 ontkennen dat hij de moorden had gepleegd. In overleg met zijn advocaat Wim Anker legde Hertogs uiteindelijk een deelbekentenis af, zodat hij kon worden opgenomen in een tbs-kliniek

De advocaat van Hertogs vindt dat de uitzendingen onrechtmatig tot stand zijn gekomen en dat ze inbreuk maken op de privacy van Hertogs. Ze eisen daarom dat de verslaggever al het materiaal over Hertogs aan hen afstaat en dat hij 1 miljoen euro betaalt als hij het toch uitzendt.
De zaak tegen Koos Hertogs stond bekend als de ‘zaak van de Haagse nachtportier’

Het boek 'Zuidwal' van Sytze van der Zee over de Haagse crimineel, nachtportier en seriemoordenaar Koos Hertogs.Het boek besteed ook aandacht aan de betrokkenheid van een rechter. Volgens de Vries zal in de uitzending duidelijkheid komen over de “dubieuze rol die een vice-president van de Haagse rechtbank (Cornelis Stolk)” heeft gespeeld

Update: De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat aanstaande zondag de eerste inleidende uitzending over kindermoordenaar Koos Hertogs door mag gaan. Over de andere twee uitzendingen beslist de rechter volgende week vrijdag. De eerste uitzending mag worden uitgezonden omdat er geen beelden van Hertogs in zitten en geen citaten.

Cornelis Stolk,
geboren jul 1916
NLRM 71 80
Advocaat en procureur Den Haag: sep 1940
Waarnemend griffier rechtbank Arnhem: 17 mrt 1942
Substituut-griffier rechtbank Den Haag: 26 jan 1943
Rechter-plaatsvervanger Idem: 29 mei 1956
Rechter Idem: 28 mrt 1959
Vice-president Idem: 1 mei 1973
Update 4-4-2010: Uit de uitzending van de Vries blijkt dat de Jeugdvriend Nico van Empel is, die nu in Thailand woont. Overigens ten onrechte beweert de Vries dat nu pas voor het eerst naar voren komt dat Koos eerder op aanraden van zijn advocaat Willem Anker de 3 moorden bekend heeft. Dat was al lang bekend. Ik schreef het al eerder en het is ook te vinden op Wikipedia. Koos laat in brieven aan van Empel weten dat hij meer weet over de dood van de zweedse meisjes Ann Jonsson  en Gun Johansson die in 1976 doodgeschoten in de Ardennen in België werden gevonden en de dag tevoren nog in een club waren geweest waar Koos portier was. Volgens Koos had hij dat niet gedaan maar wist-ie precies wie dat wel had gedaan.

De rol van rechter Cornelis Stolk kwam ter sprake: die regelde destijds een andere advocaat voor Koos en bezocht Koos in de gevangenis. Eerder al, kwam hij bijKoos thuis (???) en hielp hem aan een rijbewijs. Volgens de rechter allemaal uit 'menselijke bewogenheid'.

Na het bekend worden van de resultaten van De Vries' actie is Koos Hertogs overigens vanuit de Longstay TBS in Vught, overgeplaatst naar een separeercel in een andere TBS instelling.

Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook