woensdag 15 september 2010

Uitspraak: Twaalf jaar voor doodslag op Henk Dirks

Henk B.(48) uit Helmond is door de rechtbank in Den Bosch vandaag tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij zijn stadsgenoot Henk Dirks (47) met een bijl heeft gedood op 28 oktober 2009 na eenruzie in zijn (Henk B.'s) huis. Ook moet B. ruim 6700 euro smartengeld betalen aan de weduwe van het slachtoffer. Het OM had 20 jaar geëist wegens moord.

De rechtbank houdt het op doodslag, omdat volgens de rechter het bewijs ontbreekt dat B. zijn daad uitvoerig heeft gepland. Het bedrag aan smartengeld is wel conform de eis van het OM.

Volgens advocaat Jan Boone begon het slachtoffer zelf met vechten en probeerde zijn cliënt zich enkel met de bijl te verdedigen.

De rechtbank wees het scenario van de raadsman van de hand, gezien de gruwelijke verwondingen waaraan Dirks uiteindelijk is overleden. Het slachtoffer had 40 bijlwonden, 12 gebroken ribben, breuken in het gezicht en diverse wonden en bloeduitstortingen, terwijl B. zelf geen schrammetje had.

Over de aanleiding voor de ruzie bestond onduidelijkheid. Volgens één verhaal was een mislukte drugsdeal reden voor de ruzie met fatale afloop, volgens een ander had het slachtoffer de motor van B. overgekocht zonder deze op zijn eigen naam te zetten. Daardoor zou B. onterecht bekeuringen voor verkeersovertredingen hebben gehad.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook