woensdag 3 november 2010

Militair vast voor moord |Eerwraak? of gewoon wraak?

Misha L. (21), een militair van de Luchtmobiele Brigade, het elitekorps van de landmacht, wordt verdacht van de moord op de Turk Deniz Sifritas (20) in Cuijk. De Molukse militair heeft volgens justitie op 22 september samen met zijn neef Ephraim, Deniz Sifritas omgebracht. Terwijl de een hem van achteren vasthield, bracht de ander hem dodelijke stoten toe met een mes.

De moord is door verschillende getuigen gezien. De militair was, volgens zijn omgeving, nog maar kort terug van een uitzending naar Oeroezgan of stond op punt te worden uitgezonden. Volgens justitie zou uit het onderzoek naar voren zijn gekomen dat de militair vond dat Sefritis de eer van zijn jongere zus had geschonden. Deze zou volgens hem de zus seksueel hebben belaagd of verkracht.

Sifritas werkte bij het plaatselijke Van der Valk-Hotel, net als de zus van de militair. Hoewel de militair ten tijde van de moord in dienst was, wordt hij niet voor de militaire kamer berecht.

Justitie heeft besloten de militair samen met zijn neef en zijn broer Josha voor de gewone strafrechter te brengen, omdat zij de moord vermoedelijk samen hebben voorbereid. "Zij zullen later dit jaar voor de rechter verschijnen", aldus een woordvoerster van justitie.

Hun zal vrijwel zeker moord met voorbedachten rade ten laste worden gelegd. De militair was met zijn broer actief op zoek naar het slachtoffer. De advocaat van de oudste broer (27), mr. Stap, wilde gisteren niet op moord ingaan. De militair wordt bijgestaan door advocaat mr. Van der Biezen. "Ik ga met mijn cliënt bespreken in hoeverre zijn uitzending of militaire ervaringen een rol hebben gespeeld. Ik moet het dossier nog bestuderen."

Volgens hem was het een modelmilitair, die alleen uitgezonden is geweest op oefening naar Suriname. "Hij is zelfs onderscheiden. Hij heeft zware psychologische tests ondergaan."

Of het inderdaad eerwraak betreft, valt natuurlijk nog te bezien. Als de militair Sefritis heeft omgebracht omdat er inderdaad sprake was van aanranding of verkrachting, dan is het wraak, eigenrichting, maar geen eerwraak

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook