donderdag 18 november 2010

OM onderzoekt aangifte Wilders

De Hoge Raad heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag aangewezen om de aangifte van PVV-leider Geert Wilders tegen Tom Schalken, raadsheer bij het gerechtshof in Amsterdam, te onderzoeken.

Wilders deed in oktober aangifte in Amsterdam. Aanleiding waren de beschuldigingen van arabist Hans Jansen, die als getuige-deskundige voor Wilders in zijn proces is opgetreden. Volgens Jansen heeft Schalken hem tijdens een diner begin mei proberen te overtuigen van de juistheid van zijn beslissing om Wilders voor de rechter te brengen. Jansen moest toen nog gehoord worden.

Schalken was een van de raadsheren van de kamer van het hof die het OM opdroeg Wilders te vervolgen. Volgens het Wetboek van Strafrecht is het beïnvloeden van getuigen strafbaar.

De weigering van rechtbankpresident Jan Moors om Jansen -die in de rechtszaal zat- alsnog te verhoren, was reden voor het tweede wrakingsverzoek in de zaak tegen Wilders. Dit tweede wrakingsverzoek werd door de wrakingskamer toegewezen waardoor het proces tegen Wilders tot stilstand kwam.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook