donderdag 18 november 2010

Eis: tot 16 jaar voor moord op Ishmael Gumbs

Tegen Maikel Sno (37) is vandaag zestien jaar gevangenisstraf geëist wegens de moord op Ishmael Gumbs (19) (foto) op 21 september 2009. Gumbs werd vlak naast een speeltuin in Amsterdam-Zuidoost met meerdere pistoolschoten omgebracht. Officier van justitie Solange Hoogerheide kwalificeerde de moord als een liquidatie.

Tegen de Jerrol S. (35) wordt veertien jaar geëist wegens het leveren van het moordwapen en de vluchtauto. Toen Gumbs werd doodgeschoten, was Jerrol S. volgens justitie ter plaatse.
Motief voor de schietpartij was een ruzie die Gumbs eerder die dag met de vriendin van Maikel Sno zou hebben gehad. Sno zou dit zeer hoog hebben opgenomen en later verhaal zijn gaan halen.

Na de moord bleef Maikel Sno lange tijd spoorloos. De politie plaatste hem begin dit jaar op de nationale opsporingslijst. Op 17 februari meldde Sno zich met zijn advocaat bij een Amsterdams politiebureau. Daar verklaarde hij van meet af aan dat hij Gumbs heeft neergeschoten om zich het vege lijf te redden en dat hij zich slechts delen van het gebeuren kon herinneren. Ook voor de rechtbank zei Sno dat er sprake is geweest van een “totale blackout”.

Volgens OvJ Hoogerheide liegt Maikel Sno. Ook Jerrol S., die zegt dat hij op geen enkele manier betrokken is geweest bij de moord zou liegen volgens Hoogerheide. Een reeks verklaringen van ooggetuigen spreken de beide verdachten tegen. Uit deze getuigenissen komt onder meer naar voren dat Maikel Sno Gumbs van zeer dichtbij heeft beschoten terwijl hij op de grond lag. Een van de ooggetuigen was de vriendin (15) van Gumbs, die twee maanden eerder was bevallen van een zoontje van Gumbs.

De moord op awould-be rapper Ishmael Gumbs was de 22e schietpartij in Amsterdam-Zuidoost in 2009. Hoogerheide vroeg de rechtbank door streng te straffen een krachtig signaal af te geven dat dit soort geweld volstrekt onacceptabel is.

Uitspraak 2 december (Maikel krijgt 12 jaar Jerrol krijgt 3 jaar)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook