maandag 6 december 2010

Eis: 16 jaar en tbs voor moord op Pieter Besuijen

Tegen J.W. uit Mierlo (46) is vandaag in Den Bosch in hoger beroep 16 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist wegens moord op Pieter Besuijen (77) op een homo-ontmoetingsplaats in Lierop op 26 oktober 2006. W. werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot 13 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Pieter Besuijen was een vaste bezoeker van de ontmoetingsplaats langs de snelweg. Zijn lijk werd op 27 oktober 2006 in het bos gevonden. W. ontkent dat hij de dader is. Hij werd in 2000 al veroordeeld voor doodslag op zijn moeder. Het Pieter Baan Centrum (PBC) vond tbs destijds niet nodig omdat er geen herhalingsgevaar zou zijn.

In een nieuw rapport schrijft het PBC dat het herhalingsgevaar ernstig is. De persoonlijkheidsstoornis die in 2000 al bij W. werd vastgesteld is nog steeds aanwezig en is de oorzaak van een 'verstoorde agressieregulatie'. Vooral in langdurige, intieme contacten kan W. plotseling zeer gewelddadig worden.

De raadsman van W., Serge Weening, heeft vrijspraak bepleit. Ondanks uitvoerig aanvullend onderzoek dat in opdracht van het hof werd uitgevoerd, is volgens hem 'geen stukje bewijs' gevonden. Dat bij het lichaam van het slachtoffer een stukje plastic is aangetroffen dat hoogstwaarschijnlijk is afgebroken van een mes van zijn cliënt, zegt volgens de advocaat niets: “Het staat niet eens vast met welk wapen het misdrijf is gepleegd.”

W. geeft wel toe de homo-ontmoetingsplaats bezocht te hebben op de dag van het misdrijf, en sluit niet uit seks met het slachtoffer te hebben gehad. Dat zou ook de aanwezigheid van zijn dna op de broek van de omgekomen Pieter Besuijen verklaren.

Er zijn aanwijzingen dat W. kort na het misdrijf de auto van het slachtoffer te koop aanbood en dat hij de kleding heeft weggegooid die hij droeg op de dag van het misdrijf. De officier van justitie vindt het bewijs overtuigend genoeg en acht doodslag bewezen.

Het hof doet uitspraak op 20 december.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook