woensdag 11 augustus 2010

Uitspraak: Agent krijgt 'strafje' na gooien baksteen | Klassejustitie

De politieagent B.K. (31) uit Didam is door de rechtbank Zutphen vandaag veroordeeld tot 240 uur werkstraf en twee maanden cel voorwaardelijk wegens poging tot doodslag. De politieman gooide 4 augustus 2009 in Didam een baksteen naar een passerende automobilist uit Doetinchem.

De autobestuurder en de agent hadden in het verleden al meerdere conflicten gehad. Die conflicten bestonden echter hoofdzakelijk in het hoofd van de agent die vond dat de man hem op een verkeerde manier aankeek. Op het moment dat de man langsreed gooide de agent een baksteen dwars door de zijruit. De inzittende kon het projectiel van 20 bij 7 bij 7 centimeter maar net ontwijken. De agent mocht na het incident gewoon blijven werken bij het korps.

Dat laatste is sowieso al ongelooflijk en gezien het feit dat ze al langer overhoop lagen moet dit op zijn minst als poging tot moord worden beschouwd, maar zelfs voor poging tot doodslag is dit een ongehoord lage straf. Maar ja, politieman hè?!

Wie overigens de moeite neemt om het vonnis te lezen, valt in nog grotere verbazing. Dat de agent überhaupt nog straf kreeg is niet aan het OM te danken. Het OM eiste namelijk vrijspraak. Het OM vond namelijk dat de man 'met succes een beroep kon doen op psychische overmacht en derhalve niet vervolgd kon worden'. De rechter ging dáár niet in mee en gaf een 'strafje'.

Maar waar gíng het nu eigenlijk om? Het slachtoffer uit Doetinchem had een vriendin in Didam en kwam daarom vaak in Didam. Daarbij reed hij door de straat waar de agent woonde. De agent was er van overtuigd dat de man hem bij het passeren 'dreigend' had aangekeken. Ook had de vriendin van de politieagent een keer moeten wachten om uit de uitrit te komen omdat de man uit Doetinchem net langsreed.

Als u en ik aangifte gaan doen van daadwerkelijke bedreiging dan zegt de politie niets te kunnen doen omdat er 'geen bewijs'is. Maar dat soort futiliteiten tellen natuurlijk niet als het om een waandenkbeeld van een politieman gaat. Er werd direct actie ondernomen en de politie kwam om half 11 's avonds nog een camera op het huis van de agent installeren. Op dat moment reed de man uit Doetinchem weer voorbij, wat voor de agent aanleiding was een sierklinker op te rapen, te wachten dat de man terugkwam, en de steen door de autoruit te gooien. Daarbij mikte hij op de bestuurder, die door weg te duiken kon voorkomen dat hij dodelijk werd getroffen.

Uit psychische rapportage zou blijken dat de agent 'overspannen' was, een conflict met zijn ouders had en gefrustreerd was omdat hij nog geen kinderen had.

En zo'n overspannen agent die klaarblijkelijk gevaarlijk is, mag blijven werken, terwijl een ander 15 jaar de TBS ingaat als hij zijn vrouw met de vlakke kant van een kaasbijltje een tik geeft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte van uit raam gooien zwangere vrouw langer vast

L.C. (18) die ervan wordt verdacht dat hij op 11 januari van dit jaar tijdens een overval een zes maanden zwangere vrouw van het leven probeerde te beroven door haar van een hoog uit het raam te gooien of te duwen blijft langer in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag tijdens een pro-forma zitting besloten.

De advocaat van L.C.had gevraagd de voorlopige hechtenis op te heffen. Volgens hem blijkt niet uit het dossier dat de vrouw uit het raam is gegooid. In een eerste verklaring zou haar vriend, die zelf uit het raam sprong, hebben gezegd dat ze moest springen. Zij zou dat hebben bevestigd en volgens de advocaat de raad van haar vriend hebben opgevolgd. Later kwam ze echter van haar woorden terug.

Volgens de officier van justitie heeft het slachtoffer nooit verklaard dat ze zelf is gesprongen. In eerste instantie zei ze te zijn geduwd. Later verklaarde ze dat de overvallers haar hebben opgetild en vervolgens uit het raam hebben gegooid. Tussen die twee verhoren bij de politie zat enige tijd, aangezien de vrouw in het ziekenhuis lag met diverse breuken in onder meer haar rug.

De advocaat haalde verder een bloedspoor aan dat in de woning in Amsterdam-Zuidoost is aangetroffen, waarvan het DNA overeenkomt met dat van zijn cliënt. Volgens de raadsman zat het bloed op een plastic tas in de keuken, ver van de plek waar het incident plaatshad. Het OM stelt echter dat het vers bloed betrof, dat mogelijk vrijkwam toen de overvallers een ruit insloegen.

De rechtbank oordeelde woensdag tijdens de zogeheten pro-formazitting dat er nog voldoende ernstige bezwaren en gronden zijn om de verdachte vast te houden. Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling van het proces plaatsvindt.

Naast C. zit nog een tweede verdachte vast op verdenking van betrokkenheid bij de zaak. De overval leverde een kleine buit op. De vrouw lag op het moment dat de daders binnenkwamen, te slapen. Ze is inmiddels bevallen van een dochter. Het kind maakt het goed.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 12 jaar, tbs doodschieten Gianluca Flamingo

Hendry K. (20) is vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens de moord op Gianluca Flamingo (15) op 6 augustus vorig jaar in Amsterdam-Zuidoost. De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Julien Constanza mét advocaat naar nieuwe behandeling bij het Hof

De advocaten:

  • mr. Henk van Asselt
  • mr. Gerard Spong
  • mr. Ronald Drenth
  • mr. Henk van Dijk
  • mr. Gerard P. Hamer (overleden)
  • mr. Benno P. de Boer

Julien Constanza (26) die veroordeeld is wegens de moord op scholier Jesse Dingemans (8) op 1 december 2006 in Hoogerheijde, laat zich morgen bij de behandeling van zijn terugverwezen zaak voor het Hof in Arnhem bijstaan door zijn inmiddels zesde raadsman: Benno de Boer.

De rechtbank legde hem aanvankelijk twaalf jaar celstraf en tbs op maar het gerechtshof in Den Bosch verhoogde die straf tot levenslang.

De Hoge Raad vernietigde de straf later en bepaalde dat de zaak helemaal opnieuw moet, omdat het hof de verdachte meer had moeten wijzen op de risico's die hij liep door zich niet te laten bijstaan door een advocaat. Ook had het hof zich meer moeten verdiepen in zijn motief om zelf zijn verdediging te voeren, zo oordeelde de Hoge raad

De zaak moet in Arnhem helemaal worden overgedaan. Voor cassatie bij de Hoge Raad is een advocaat verplicht. Het is sindsdien geen vraag meer geweest of Julien C. hulp zou krijgen van een raadsman, zei zijn advocaat vandaag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook