woensdag 11 augustus 2010

Uitspraak: Agent krijgt 'strafje' na gooien baksteen | Klassejustitie

De politieagent B.K. (31) uit Didam is door de rechtbank Zutphen vandaag veroordeeld tot 240 uur werkstraf en twee maanden cel voorwaardelijk wegens poging tot doodslag. De politieman gooide 4 augustus 2009 in Didam een baksteen naar een passerende automobilist uit Doetinchem.

De autobestuurder en de agent hadden in het verleden al meerdere conflicten gehad. Die conflicten bestonden echter hoofdzakelijk in het hoofd van de agent die vond dat de man hem op een verkeerde manier aankeek. Op het moment dat de man langsreed gooide de agent een baksteen dwars door de zijruit. De inzittende kon het projectiel van 20 bij 7 bij 7 centimeter maar net ontwijken. De agent mocht na het incident gewoon blijven werken bij het korps.

Dat laatste is sowieso al ongelooflijk en gezien het feit dat ze al langer overhoop lagen moet dit op zijn minst als poging tot moord worden beschouwd, maar zelfs voor poging tot doodslag is dit een ongehoord lage straf. Maar ja, politieman hè?!

Wie overigens de moeite neemt om het vonnis te lezen, valt in nog grotere verbazing. Dat de agent überhaupt nog straf kreeg is niet aan het OM te danken. Het OM eiste namelijk vrijspraak. Het OM vond namelijk dat de man 'met succes een beroep kon doen op psychische overmacht en derhalve niet vervolgd kon worden'. De rechter ging dáár niet in mee en gaf een 'strafje'.

Maar waar gíng het nu eigenlijk om? Het slachtoffer uit Doetinchem had een vriendin in Didam en kwam daarom vaak in Didam. Daarbij reed hij door de straat waar de agent woonde. De agent was er van overtuigd dat de man hem bij het passeren 'dreigend' had aangekeken. Ook had de vriendin van de politieagent een keer moeten wachten om uit de uitrit te komen omdat de man uit Doetinchem net langsreed.

Als u en ik aangifte gaan doen van daadwerkelijke bedreiging dan zegt de politie niets te kunnen doen omdat er 'geen bewijs'is. Maar dat soort futiliteiten tellen natuurlijk niet als het om een waandenkbeeld van een politieman gaat. Er werd direct actie ondernomen en de politie kwam om half 11 's avonds nog een camera op het huis van de agent installeren. Op dat moment reed de man uit Doetinchem weer voorbij, wat voor de agent aanleiding was een sierklinker op te rapen, te wachten dat de man terugkwam, en de steen door de autoruit te gooien. Daarbij mikte hij op de bestuurder, die door weg te duiken kon voorkomen dat hij dodelijk werd getroffen.

Uit psychische rapportage zou blijken dat de agent 'overspannen' was, een conflict met zijn ouders had en gefrustreerd was omdat hij nog geen kinderen had.

En zo'n overspannen agent die klaarblijkelijk gevaarlijk is, mag blijven werken, terwijl een ander 15 jaar de TBS ingaat als hij zijn vrouw met de vlakke kant van een kaasbijltje een tik geeft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook