vrijdag 11 november 2011

NFI weer es wat kwijt: de onderkaak van Nicole vd Hurk

Na het opgraven in September  van het stoffelijk overschot van Nicole van den Hurk (15), die in oktober1995 op werd vermoord, is gebleken dat haar onderkaak ontbreekt.

Het stoffelijk overschot werd opgegraven om nieuw onderzoek te doen in de zaak. Dat gebeurde nadat haar stiefbroer zich afgelopen voorjaar bij de politie had gemeld met een bekentenis.

Nicole verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar haar bijbaantje in Winkelcentrum Woensel. Haar lichaam werd op 22 november van dat jaar gevonden onder snoeiafval in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Ze bleek met geweld om het leven gebracht.

Het NFI en de politie zeggen de situatie zeer pijnlijk te vinden. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar wat er sinds 1995 met de stoffelijke resten is gebeurd. Het lichaam is op een bepaald moment teruggegeven aan de nabestaanden. Daarbij is volgens het NFI materiaal achtergehouden voor nader onderzoek. Het is volgens het NFI niet meer te traceren of de kaak daarbij zat. Ook de documentatie uit de jaren negentig bood geen aanknopingspunten.

Het forensisch onderzoek op het lichaam is nu afgerond. Politie en het NFI doen inhoudelijk geen mededelingen over de resultaten daarvan, omdat andere forensische onderzoeken nog lopen. Daaronder is een DNA-onderzoek.

De nabestaanden zijn vanmiddag in een persoonlijk gesprek op de hoogte gebracht. Het stoffelijk overschot van Nicole is vandaag vrijgegeven door het Openbaar Ministerie. Ze wordt binnenkort in besloten kring herbegraven.

Het is niet voor het eerst dat bij onderzoek belangrijke sporen kwijtraken (het hart van Denise Schouten, het ondergoed van Christel Ambrosius, de baby organen in de zaak Anita C., de kleding van Anneke van der Stap). Het NFI stelt dat het onderzoek in de loop der jaren “aanzienlijk” is verbeterd. Zo moeten sporen middels een 'sporenvolgsysteem' tegenwoordig op ieder moment traceerbaar zijn.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook