donderdag 10 november 2011

Uitspraak: 18 jaar voor Puttense moord in hoger beroep

Ron P. (36) uit Delft is vandaag door het hof in Arnhem veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf  voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in 1994. De straf is 3 jaar langer dan de 15 jaar die de rechtbank in 2009 oplegde. Een van de strafverzwarende omstandigheden is volgens het hof dat door P. een beeld van Christel is ontstaan dat niet bij haar paste. “Dit moet zeer pijnlijk geweest zijn voor de familie van Christel”, zegt het gerechtshof in Arnhem over de Puttense moordzaak.

Ron P. heeft altijd ontkend. Hij verklaarde zijn op Christels lichaam aangetroffen DNA met een geheime seksrelatie. Zijn DNA zat op haar been en onder haar nagels. Omdat P.'s scenario uitgebreid is onderzocht, is veel meer dan normaal gewroet in het persoonlijke leven van Christel en haar familie en kennissen, aldus het hof. Overigens is uit al dat onderzoek niets gebleken van zo'n relatie; het hof bestempelde de verklaring dan ook als onaannemelijk.

Desondanks blijft de redenering van het Hof vreemd. Het was als eerste het OM in de zaak tegen 'de twee van Putten' die met het 'geheime vriendje' op de proppen kwamen om het niet matchende DNA weg te redeneren. Daarbij heeft een verdachte verregaande vrijheden om zijn verdediging te voeren, zonder dat hem dit op strafverzwaring moet komen te staan.

Ron P. kwam in 2008 in beeld door een match in de DNA-databank van justitie. Hij moest genetisch materiaal afstaan nadat hij was veroordeeld wegens mishandeling.

In eerste instantie werden Herman du Bois en Wilco Viets uit Putt verantwoordelijk gehouden voor de dood van Christel.  Zij werden tot 10 jaar cel veroordeeld en zaten 7 jaar uit, ondanks dat het gevonden DNA niet van hen was. Zij bekenden na lange verhoren. In 2002 werden zij alsnog vrijgesproken. De Puttense moordzaak is de boeken ingegaan als een van de grootste dwalingen in de Nederlandse rechtspraak.

Ron P.'s advocaat Ruud van Boom heeft direct cassatie ingesteld donderdag. Hij spreekt van een onbegrijpelijke beslissing. Van Boom heeft steeds gezegd dat sporen van en scenario's met andere personen onvoldoende onderzocht zijn en heeft herhaaldelijk om meer onderzoek gevraagd. Het hof heeft die verzoeken grotendeels afgewezen.

Van de 18 jaar celstraf, bracht P. er al 3,5 jaar in voorarrest door. Sinds eind 2010 wordt hij ook vervolgd voor de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap (22). Haar lichaam werd op 22 juli 2005 gevonden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 12 jaar cel voor moord op Desmet Uslu

Nurullah O. (46) uit Donderen is door de rechtbank veroordeeld tot 12 jaar cel voor de moord op zijn ex-echtgenote Desmet Uslu (40) Uit Hoogezand. Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van eerwraak. De man zou wraak hebben genomen omdat zijn vrouw vreemd zou zijn gegaan. Volgens de rechtbank was eerwraak niet vast te stellen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Geen strafoplegging voor moord op dochter

Ronnie J. (85) uit Amsterdam is vandaag door de rechtbank in Amsterdam schuldig verklaard aan moord op haar Dominique (47).

De rechtbank legde de bejaarde vrouw geen straf op, conform de eis van de officier van justitie.

J. bracht haar dochter in februari vorig jaar om het leven door met een scheermes haar keel door te snijden. Ze had toen 35 jaar voor haar verstandelijk gehandicapte dochter gezorgd. J. wilde voorkomen dat haar dochter naar een tehuis zou moeten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Amerika wil uitlevering Sabir K.

De Verenigde Staten verdenkt de Pakistaanse Nederlander Sabir K. (24) van “gevechtshandelingen tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan” en heeft om zijn uitlevering gevraagd om hem te kunnen vervolgen. Dat zegt de advocaat van de verdachte, André Seebregts. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat de Verenigde Staten de man willen vervolgen.

Seebregts wil niet verder ingaan op de verdenking van de Amerikanen, en doet ook geen uitspraak of K. al dan niet in Afghanistan is geweest. Sabir K. werd in april van dit jaar aangehouden op Schiphol, nadat Pakistan hem op het vliegtuig naar ons land had gezet. Sindsdien zit hij vast op de speciale terroristenafdeling van het huis van bewaring De Schie in Rotterdam. Vóór zijn arrestatie woonde Sabir K. 6 jaar in Pakistan. Hij heeft een (inmiddels overleden) Nederlandse moeder en een Pakistaanse vader.

Volgens Seebregts heeft K. 8 maanden hebben vastgezeten in Pakistan op verschillende geheime locaties. Daar zou hij zijn onderworpen aan schijnexecuties,  tijdens verhoren zijn geslagen, langdurig in de kou hebben verbleven en in een onhygiënische toestand hebben geleefd.

Volgens Seebregts wist Nederland van de martelingen. “Het lijkt erop dat noch de Nederlandse, noch de Amerikaanse overheid enige actie heeft ondernomen om de martelingen die gedurende 8 maanden hebben plaatsgevonden, te beëindigen.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt echter dat er destijds geen aanwijzingen waren dat K. was gemarteld.

De rechtbank in Rotterdam boog zich in oktober al over de uitlevering en ziet geen bezwaren. Inmiddels buigt de Hoge Raad zich hierover.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook