donderdag 10 november 2011

Amerika wil uitlevering Sabir K.

De Verenigde Staten verdenkt de Pakistaanse Nederlander Sabir K. (24) van “gevechtshandelingen tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan” en heeft om zijn uitlevering gevraagd om hem te kunnen vervolgen. Dat zegt de advocaat van de verdachte, André Seebregts. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat de Verenigde Staten de man willen vervolgen.

Seebregts wil niet verder ingaan op de verdenking van de Amerikanen, en doet ook geen uitspraak of K. al dan niet in Afghanistan is geweest. Sabir K. werd in april van dit jaar aangehouden op Schiphol, nadat Pakistan hem op het vliegtuig naar ons land had gezet. Sindsdien zit hij vast op de speciale terroristenafdeling van het huis van bewaring De Schie in Rotterdam. Vóór zijn arrestatie woonde Sabir K. 6 jaar in Pakistan. Hij heeft een (inmiddels overleden) Nederlandse moeder en een Pakistaanse vader.

Volgens Seebregts heeft K. 8 maanden hebben vastgezeten in Pakistan op verschillende geheime locaties. Daar zou hij zijn onderworpen aan schijnexecuties,  tijdens verhoren zijn geslagen, langdurig in de kou hebben verbleven en in een onhygiënische toestand hebben geleefd.

Volgens Seebregts wist Nederland van de martelingen. “Het lijkt erop dat noch de Nederlandse, noch de Amerikaanse overheid enige actie heeft ondernomen om de martelingen die gedurende 8 maanden hebben plaatsgevonden, te beëindigen.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt echter dat er destijds geen aanwijzingen waren dat K. was gemarteld.

De rechtbank in Rotterdam boog zich in oktober al over de uitlevering en ziet geen bezwaren. Inmiddels buigt de Hoge Raad zich hierover.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook