donderdag 10 november 2011

Uitspraak: 18 jaar voor Puttense moord in hoger beroep

Ron P. (36) uit Delft is vandaag door het hof in Arnhem veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf  voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in 1994. De straf is 3 jaar langer dan de 15 jaar die de rechtbank in 2009 oplegde. Een van de strafverzwarende omstandigheden is volgens het hof dat door P. een beeld van Christel is ontstaan dat niet bij haar paste. “Dit moet zeer pijnlijk geweest zijn voor de familie van Christel”, zegt het gerechtshof in Arnhem over de Puttense moordzaak.

Ron P. heeft altijd ontkend. Hij verklaarde zijn op Christels lichaam aangetroffen DNA met een geheime seksrelatie. Zijn DNA zat op haar been en onder haar nagels. Omdat P.'s scenario uitgebreid is onderzocht, is veel meer dan normaal gewroet in het persoonlijke leven van Christel en haar familie en kennissen, aldus het hof. Overigens is uit al dat onderzoek niets gebleken van zo'n relatie; het hof bestempelde de verklaring dan ook als onaannemelijk.

Desondanks blijft de redenering van het Hof vreemd. Het was als eerste het OM in de zaak tegen 'de twee van Putten' die met het 'geheime vriendje' op de proppen kwamen om het niet matchende DNA weg te redeneren. Daarbij heeft een verdachte verregaande vrijheden om zijn verdediging te voeren, zonder dat hem dit op strafverzwaring moet komen te staan.

Ron P. kwam in 2008 in beeld door een match in de DNA-databank van justitie. Hij moest genetisch materiaal afstaan nadat hij was veroordeeld wegens mishandeling.

In eerste instantie werden Herman du Bois en Wilco Viets uit Putt verantwoordelijk gehouden voor de dood van Christel.  Zij werden tot 10 jaar cel veroordeeld en zaten 7 jaar uit, ondanks dat het gevonden DNA niet van hen was. Zij bekenden na lange verhoren. In 2002 werden zij alsnog vrijgesproken. De Puttense moordzaak is de boeken ingegaan als een van de grootste dwalingen in de Nederlandse rechtspraak.

Ron P.'s advocaat Ruud van Boom heeft direct cassatie ingesteld donderdag. Hij spreekt van een onbegrijpelijke beslissing. Van Boom heeft steeds gezegd dat sporen van en scenario's met andere personen onvoldoende onderzocht zijn en heeft herhaaldelijk om meer onderzoek gevraagd. Het hof heeft die verzoeken grotendeels afgewezen.

Van de 18 jaar celstraf, bracht P. er al 3,5 jaar in voorarrest door. Sinds eind 2010 wordt hij ook vervolgd voor de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap (22). Haar lichaam werd op 22 juli 2005 gevonden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook