vrijdag 23 december 2011

Twee doden bij schietpartij vd Valkhotel Houten

Bij een schietpartij op de parkeerplaats voor het Van der Valkhotel aan de Hoofdveste in Houten zijn twee mannen omgebracht. Zij zijn door het hoofd geschoten. De daders zijn gevlucht in een Volkswagen Passat.

De slachtoffers zijn Jaap Zillig (53) en Pieter Vos (47), beiden uit Wijk en Aalburg. Pieter Vos was de eigenaar van camping ’t Wertje in Wijk en Aalburg en van verhuurbedrijf JoeManitou, Jaap Zillig woonde in een sta caravan op die camping.

Bij de hoofdingang en op de parkeerplaats van het hotel hangen beveiligingscamera's, die de schietpartij vermoedelijk hebben geregistreerd. De beelden zijn veiliggesteld.

'De slachtoffers lagen buiten op het terrein van het Van der Valkhotel. Op de eerste etage van het hotel heeft de politie een operatiecentrum opgezet. Daar werden getuigen gehoord. Later op de avond werden diverse hotelgasten overgebracht naar het politiebureau in Nieuwegein om een verklaring af te leggen.

Er waren veel getuigen. De gasten van Van der Valk moesten na de schietpartij urenlang binnen blijven. Rond 22.15 uur konden de eerste klanten vertrekken. Tegen 23.00 uur verlieten de overige gasten in groepjes het hotel.

De vluchtauto is uitgebrand teruggevonden in Utrecht.

Jaap Zillig heeft zich als eigenaar van een transportfirma jarenlang beziggehouden met de sigarettensmokkel van onder andere Spanje en Ierland naar Nederland.
Hiervoor is hij in 2006 veroordeeld tot drie jaar cel door de rechtbank in Breda (maar later werd het OM niet ontvankelijk verklaart. Zillig verbleef vaak op camping ’t Wertje van bouwondernemer Pieter Vos (43), wiens naam wordt gelinkt aan hennepteelt.

Update 30-12-2011:
Jaap Zillig blijkt een informant van de politie te zijn geweest.

Hij had reeds jaren samen met een ander contact met de recherche over zaken die in de onderwereld speelden. Zillig informeerde de politie bijvoorbeeld over de smokkel van miljoenen sigaretten die verborgen zaten in fitnessapparatuur.

Dat transport, waarbij Zillig en de andere informant zelf ook betrokken waren, werd opgerold. Tijdens het verhoor eiste Zillig dat zijn contacten met de opsporingsdiensten openbaar zouden worden gemaakt.
De Criminele Inlichtingen Eenheid en de eveneens betrokken FIOD raadden hem dat echter af.

Justitie besloot Zillig te vervolgen, maar de rechtbank verklaarde het OM niet-ontvankelijk. Als eigenaar van een transportfirma werd Zillig in een andere zaak wel veroordeeld voor betrokkenheid bij grootschalige sigarettensmokkel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man doodgeschoten in Schiedam

Een man (30) uit Rotterdam is vanmiddag om het leven gekomen bij een schietpartij in garagebedrijf  Oranje Cars  aan de Nijverheidsstraat 22 in Schiedam.

Het slachtoffer overleed ter plekke. Wat hij in het bedrijf deed, is ook nog onduidelijk. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Update 3 januari 2012:
Er is een verdachte in beeld gekomen. De naam van deverdachte dook op tijdens het grootschalig onderzoek dat na het incident werd ingezet en dat nog niet heeft geleid tot aanhoudingen. Behalve over de mogelijke verdachte leverde het onderzoek ook nog andere informatie op. De politie wil ook hierover geen nadere mededelingen doen.

Het slachtoffer was een klant van het garagebedrijf. Wat de toedracht van de schietpartij betreft, zegt de politie met alle opties rekening te houden, zonder hier verder op in te willen gaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook