dinsdag 29 januari 2013

Drie keer levenslang in Passage proces

In het grote liquidatieproces Passage heeft de rechtbank aan drie verdachten een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Het levenslang is voor de verdachten Mohamed R., Jesse R. en Siegfried S. Jesse R. is volgens de rechtbank betrokken bij zes moorden en een aantal pogingen daartoe. Hij geldt als professionele huurmoordenaar.

Tegen Fred Ros was ook levenslang geëist. De rechtbank legde hem 30 jaar op. Ook tegen Ali A. en Dino Soerel had justitie levenslang geëist, maar zij zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij liquidaties en kregen voor ondergeschikte feiten (witwassen, valse paspoorten) respectievelijk 1,5 jaar en 6 maanden opgelegd.

Verdachte Jesse R.,  veroordeeld tot levenslang, tekent zo goed als zeker hoger beroep aan tegen zijn veroordeling. Dat heeft zijn advocaat Sander Janssen direct na de uitspraak van de rechtbank laten weten.

“Met levenslang hebben we niets te verliezen”, zei Janssen. De raadsman zei “teleurgesteld” te zijn over de overwegingen van de rechtbank. “Een aantal verweren van de verdediging is verworpen op gronden die ik niet begrijp.”

Wat de rechtbank in het vonnis over de kroongetuigenregeling heeft gezegd, vindt Janssen “op zijn zachtst gezegd angstaanjagend”.

Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich niet neer bij de vrijspraken van Dino Soerel en Ali A. waar het gaat om liquidaties. De twee zijn wel veroordeeld, maar voor ondergeschikte feiten. “Het gat is te groot tussen wat wij hebben geëist en wat de rechtbank heeft opgelegd.” Verder is het OM vooral tevreden dat de deal met kroongetuige Peter la S. de kritische toets van de rechtbank heeft doorstaan.

Justitie beschuldigt Soerel ervan dat hij de moord op Kees Houtman en Thomas van der Bijl heeft uitgelokt en dat hij deel uitmaakte van een criminele organisatie. Hij is uiteindelijk gestraft voor witwassen en het bezit van valse paspoorten. Ali A. heeft ook straf gekregen voor onder meer witwassen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook