woensdag 2 april 2014

Moordverdachte vrij door blunder justitie

John B. (52) die de opdracht zou hebben gegeven voor de moord op 25 oktober 2012 op Tanja Gurskaja (39) (foto), gaat vrijuit door een grove fout van de officier van justitie.

De rechtbank in Roermond verklaarde het Openbaar Ministerie vandaag niet-ontvankelijk, omdatt de aanklager in het geheim een cruciale getuige urenlang liet verhoren terwijl was afgesproken dat zij in het bijzijn van de verdediging zou worden gehoord.
“De officier van justitie heeft de verdediging bewust uit de politieverhoren willen weren”, concludeert de rechter. De rechtbank vindt dat een onherstelbare fout, waardoor verdachte John B. geen eerlijk proces meer kan krijgen.

Advocaat Geert-Jan Knoops van verdachte John B. noemde de uitspraak woensdag een ongekend hard oordeel. “Alle regels zijn met voeten getreden.”

John B. werd eerder veroordeeld voor hennepteelt en zat 6,5 maand vast voor de moord op Tanja Gurskaja. Het ligt volgens Knoops voor de hand dat hij schadevergoeding gaat eisen voor onterechte detentie.

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de uitspraak en kondigde vandaag direct hoger beroep aan.

Tanja Gurskaja werd op 25 oktober 2012 doodgeschoten bij haar huis in Venlo. In de pers is gesuggereerd dat niet zij het doelwit was maar haar man.

De twee verdachte uitvoerders zitten vast in Letland. Knoops vermoedt dat het optreden van de aanklager ook gevolgen kan hebben voor hun zaken. “Deze cruciale getuige is geïndoctrineerd en verpest door de politieverhoren.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook