donderdag 11 december 2014

Uitspraak: Vrijspraak martelmoord in hoger beroep

Richard S (37) en Brigitte van der Z. (57) zijn vandaag in hoger beroep vrijgesproken van betrokkenheid bij een martelmoord in het Gelderse Velp op 30 november 2011. Op 7 mei 2013  hadden ze nog achttien jaar cel gekregen voor het medeplegen van de moord. De vrouw woonde in hetzelfde woning als het slachtoffer. Het slachtoffer vond dat Brigitte weg moest uit de woning, waarop zij de hulp van haar dochter(33) inriep. Ook Richard S., de vriend van de dochter kwam mee.

De dochter stak, onder invloed van drugs, het slachtoffer neer. De rechtbank veroordeelde haar wegens moord tot acht jaar en tbs met dwangverpleging. In hoger beroep is ze schuldig bevonden aan doodslag. Daarvoor krijgt ze vier jaar cel opgelegd naast de tbs.

Het tweetal werd wel veroordeeld tot achttien maanden cel omdat ze het lijk in tapijt hadden gerold en in de berging hadden gelegd.

Volgens het OM stierf de man een gruwelijke, langzame dood. De daders gebruikten waarschijnlijk meerdere keren grof geweld. Volgens het OM stierf de man pas na lange tijd door een combinatie van letsel, onderkoeling en stress. Het OM wilde dat dezelfde straffen als bij de rechtbank ook in hoger beroep weer werden opgelegd.

Het gerechtshof vindt dat vastgesteld kan worden dat de 33-jarige verwarde vrouw de man in elk geval in een vlaag van woede in hoofd en lichaam stak, maar niet dat dat volgens een vooropgezet plan ging. Daarmee is niet moord, maar alleen doodslag bewezen. Of de twee anderen daar ook deel aan hadden, kan simpelweg niet voldoende worden bewezen, volgens het hof.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook