woensdag 2 april 2014

Moordverdachte vrij door blunder justitie

John B. (52) die de opdracht zou hebben gegeven voor de moord op 25 oktober 2012 op Tanja Gurskaja (39) (foto), gaat vrijuit door een grove fout van de officier van justitie.

De rechtbank in Roermond verklaarde het Openbaar Ministerie vandaag niet-ontvankelijk, omdatt de aanklager in het geheim een cruciale getuige urenlang liet verhoren terwijl was afgesproken dat zij in het bijzijn van de verdediging zou worden gehoord.
“De officier van justitie heeft de verdediging bewust uit de politieverhoren willen weren”, concludeert de rechter. De rechtbank vindt dat een onherstelbare fout, waardoor verdachte John B. geen eerlijk proces meer kan krijgen.

Advocaat Geert-Jan Knoops van verdachte John B. noemde de uitspraak woensdag een ongekend hard oordeel. “Alle regels zijn met voeten getreden.”

John B. werd eerder veroordeeld voor hennepteelt en zat 6,5 maand vast voor de moord op Tanja Gurskaja. Het ligt volgens Knoops voor de hand dat hij schadevergoeding gaat eisen voor onterechte detentie.

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de uitspraak en kondigde vandaag direct hoger beroep aan.

Tanja Gurskaja werd op 25 oktober 2012 doodgeschoten bij haar huis in Venlo. In de pers is gesuggereerd dat niet zij het doelwit was maar haar man.

De twee verdachte uitvoerders zitten vast in Letland. Knoops vermoedt dat het optreden van de aanklager ook gevolgen kan hebben voor hun zaken. “Deze cruciale getuige is geïndoctrineerd en verpest door de politieverhoren.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Broers bekennen moorden Drenthe


Voormalig ISAF-militair Admilson R. (29) en zijn drugsverslaafde broer Marcos (28) hebben bekend dat ze Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal (beiden 77) uit Exloo hebben vermoord.

Geld zou volgens het OM in beide zaken het motief zijn geweest.

De politie heeft gisteren op aanwijzing van de broers in de omgeving van Hoogeveen het wapen gevonden waarmee Berend Smit zou zijn doodgeschoten. Het gaat om een militair wapen, dat eerder was gestolen uit een defensiewapenopslagplaats.

De twee broers brachten het echtpaar Jan en Greet Veenendaal afgelopen zomer om het leven in hun woning in Exloo. De slachtoffers werden pas enkele dagen later, op 28 juli, gevonden.

Berend Smit werd ruim een half jaar eerder, op 7 november 2012, op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij in het natuurgebied Dwingelderveld zijn hondjes uitliet. Zijn levenloze lichaam, afgedekt met bladeren en takken, werd enkele dagen na zijn verdwijning in een greppel aangetroffen.

Admilson werd er in 2011 door justitie van verdacht tijdens een Nederlandse militaire missie in Uruzgan met opzet zijn eigen pantservoertuig te hebben opgeblazen met een handgranaat.

De twee mannen moeten op 3 juni voor de rechter in Assen verschijnen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook