maandag 8 september 2014

Zaak Larissa Dumont heropend

Politie en justitie gaan de dood van de vermogende wedstrijdamazone Larissa Dumont (25) uit Nieuwkoop die op 27 mei 1997 omkwam opnieuw onderzoeken

Politie en justitie deden haar dood tot nu toe af als een ongeluk. Al die jaren hielden de autoriteiten vol dat Larissa, moeder van een destijds 3-jarig jongetje, in de buitenmanege achter haar woning door haar paard was doodgebeten. Onderzoek door  De Telegraaf heeft recherche en Openbaar Ministerie nu toch op andere gedachten gebracht.

De Telegraaf kreeg eerder dit jaar de politiefoto's in handen van Larissa's zwaar toegetakelde lichaam, de plaats van het misdrijf en haar paard. Die afbeeldingen werpen een heel ander licht op de zaak. Larissa's lichaam was zwaar toegetakeld en haar hals was zo diep gekliefd, dat haar hoofd nagenoeg van de romp was gescheiden.

Begin juli onthulde De Telegraaf dan ook dat Larissa volgens diverse deskundigen werd omgebracht. Volgens veterinair experts was een paard niet in staat is zulke wonden toe te brengen. Het paard van Larissa werd bovendien aangetroffen met een hoofdstel om en een zwaar bit in, zodat het de mond niet eens kon openen.
Forensisch experts zijn er zeker van dat Larissa's hals met een mes werd doorgesneden. Bovendien wijzen de sporen uit dat de moordenaar na zijn gruweldaad zaken in scène zette om het misdrijf op een ongeval te doen lijken.
De experts sluiten ook uit dat de Larissa de dood vond door een val van haar paard waarbij zij werd meegesleurd en ergens achter bleef hangen. Volgens patholoog Danny Spendlove zou het letsel er dan totaal anders hebben uitgezien. Diepe snijwonden in een van haar handen tonen volgens hem aan dat het slachtoffer zich tegen haar moordenaar verweerde.

Getuigen verklaren dat Larissa's paard, een toenmalige tophengst in de westernsport, een mak en zeer goed getraind paard was dat zijn berijdster nimmer te lijf zou zijn gegaan. Dat staat overigens in contrast met wat de hippische wereld in 1997 over het paard beweerde (zie de blok quote beneden).

Er zijn aanwijzingen dat Larissa's toenmalige vriend Ronald bij de zaak betrokken is. Zijn verklaringen destijds waren zeer tegenstrijdig. Volgens een goede vriendin van de Nieuwkoopse stond de amazone, die het vermogen van haar beide omgekomen ouders erfde, op het punt haar relatie met deze man te beëindigen.
De toenmalige partner van Larissa  streek een deel van haar erfenis op.

Bij insiders in de hippische wereld stond de 8-jarige Jetalito Jet Set al jaren bekend als een nukkig en bij tijden agressief dier.

"Hij vertoonde dat typisch bijterige hengstengedrag al van jongs af aan. Hij beet als 'ie in een kwaaie bui was naar alles wat in zijn buurt kwam. De meeste mensen waren daarom als de dood voor hem en durfden niet in zijn buurt te komen. Larissa kende zijn agressieve nukken en was er absoluut niet bang voor. Als hij hapte, gaf ze hem gewoon ongenadig op zijn donder," aldus de Haarlemse Annet Matron, een van Larissa's vroegere bijrijdsters.

Politiewoordvoerder Dick Weekhout stelt dat er bij de familie van het slachtoffer 'zeer nadrukkelijk op wordt aangedrongen' om het dier te laten afmaken. "Dit dier is levensgevaarlijk en onberekenbaar. Het was alsof het slachtoffer door een roofdier te grazen was genomen..."

bron: telegraaf 29 mei 1997

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook