woensdag 4 februari 2015

Opnieuw dodelijke schietpartij in Amsterdam

In een parkeergarage aan de Bart Poesiatstraat in Amsterdam Nieuw-West is vanmorgen Ron Nyquist (46) uit Breda. Nyquist is een bekende van de politie.  Nyqvist was in het gezelschap van een vrouw toen de schietpartij plaatsvond. Zij is in verwarde toestand naar een ziekenhuis overgebracht. Een mogelijk scenario in deze zaak is dat het slachtoffer zichzelf heeft neergeschoten, stelt de Amsterdamse politie. Naast het levenloze lichaam van Nyqvist lag een wapen.

Het zou de vijfde schietpartij in Amsterdam zijn de laatste tijd. Alleen al afgelopen weekend werd Amsterdam opgeschrikt door drie schietincidenten. Die vonden plaats binnen een tijdsbestek van twaalf uur.

Precies een week geleden werd in Amsterdam Nieuw-West ook een man doodgeschoten, met een automatisch wapen. Het slachtoffer bleek een  man (37)  uit Ghana te zijn, die geen banden had met de zware criminaliteit.

De afgelopen maanden zijn in de hoofdstad meerdere doden gevallen door vuurwapengeweld op straat. De Amsterdamse politie zei gisteren nog een nieuwe liquidatie te hebben voorkomen door de arrestatie van vier mannen afgelopen weekeinde.
Nyqvist werd in 2003 veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op de tweelingbroers Rob en Eric Driesen in 2001 in Breda. Hij schoot ze dood omdat ze volgens hem verantwoordelijk waren voor een aanslag met een autobom die een maand eerder op hem was gepleegd. Nyqvist en zijn vriendin overleefden die aanslag, maar raakten wel gewond. De veroordeelde en de slachtoffers waren allen bekenden in het criminele circuit.


In 2013 keerde Nyqvist niet terug van verlof uit de gevangenis. Nadat hij in Oostenrijk was opgespoord, werd zijn voorwaardelijke vrijlating opgeschort. Zijn celstraf zat er nog niet volledig op maar waarom hij woensdag vrij was, is niet duidelijk.
Nyqvist, geboren in Duitsland, maakte in de jaren negentig deel uit van de Juliëtbende, een groep drugshandelaars uit Noord-Brabant. Daarnaast kocht hij samen met Willem Endstra in 1999 een sportschool in Breda.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook