zondag 10 mei 2015

Eis: 22 jaar voor moord op kickbokser

Tegen Pat R. (22) uit Vught is door het Openbaar Ministerie (OM) 22 jaar cel geëistwegens de moord op kickbokser Volkan Düzgün. "Een kille moordenaar", noemde de aanklaagster hem dinsdag 28 april.

Düzgün (26) werd op 12 juli 2013 van korte afstand doodgeschoten in zijn auto op de oprit van zijn woning in Veghel. Het spoor leidde met behulp van een door omwonenden genoteerd kenteken naar R. Hij werd twee maanden na de moord aangehouden.

De recherche luisterde toen al enige tijd gesprekken af die R. volgens de aanklaagster "in de vermoede vertrouwelijkheid' van zijn auto met zijn beste vrienden voerde. Niet alleen leek hij geweld daarin te verheerlijken, in een ervan gaf hij volgens het OM de moord op de kickbokser uit Veghel ronduit toe: "Volkan Düzgün? Die heb ik vermoord', citeerde de aanklaagster.

Volgens het OM is tijdens het ruim anderhalf jaar durende onderzoek in de zaak geen enkel motief voor de moord gevonden. De officier van justitie rekende het R. dan ook zwaar aan dat hij geen enkele verklaring heeft willen afleggen.

Düzgün is in koelen bloede omgebracht, zei ze: „Hij is opgewacht en neergeschoten, had geen schijn van kans. De grote vraag blijft het waarom. Die is niet beantwoord en dat maakt het voor de nabestaanden nog smartelijker en onbegrijpelijker."

De politie onderzocht na de moord verschillende scenario's. Een ervan spitste zich toe op de betrokkenheid van Düzgün bij de vechtpartij op het kickboksgala in Zijtaart in 2012. Die mondde uit in een schietpartij waarbij een dode viel. Düzgün was verdachte, maar werd niet vervolgd. Bewijs dat hij uit wraak is omgebracht, is nooit gevonden, aldus het OM.

De aanklaagster legde wel een link met het aan motorclub Satudarah gelieerde Saudarah, waar R. kort na de moord vanuit een andere supportclub naartoe 'promoveerde'. Volgens haar heeft R., die ook werd vervolgd voor handel in en bezit van drugs, bij de moord op Düzgün samengespannen. Ondanks sterke aanwijzingen heeft het OM echter geen bewijs voor betrokkenheid van de motorclub of leden ervan kunnen vinden.

(Noot: Ook Joran vd Sloot 'bekende' in de 'vermoede vertrouwelijkheid' van een auto de moord op Nathalee Holloway. Toen zag het OM dat echter niet als bewijs. Dat het OM hem zijn zwijgen 'zwaar aanrekent' is natuurlijk raar. Een verdachte is daar toe gerechtigd. Een verdachte hoeft het werk van het OM -dat klaarblijkelijk geen enkel motief kon vinden-  te doen.)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook