vrijdag 20 maart 2015

vijf jaar cel voor Nederlander die in Belgie een vrouw in brand stak

Ronald M. D. F. (26) uit Rotterdam, die in België een vrouw in lichterlaaie zette, Is veroordeeld tot 5 jaar cel.

Op 2 november 2013 trokken Selcuk K. uit Rotterdam en Lorenzo E. uit Hasselt naar een woning op de Billikstraat in Hasselt, om drugs ophalen bij de vrouw en haar partner thuis in België. Toen bleek dat de heroïne en cocaïne verdwenen waren, werd Ronald M. D. F. opgetrommeld. Hij overgoot de vrouw met benzine en stak haar in brand, terwijl haar man vastgehouden en geslagen werd.

De vrouw overleefde de aanslag, maar is zwaar gehavend. De twee andere mannen krijgen voor hun rol in het geheel elk veertig maanden cel.Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

kapotgeprocedeerde moordverdachte krijgt beroerte

De rechtbank in Haarlem schakelt een gespecialiseerde arts in om te kunnen bepalen of de rechtszaak tegen de van moord verdachte Ad. H.  (53) uit Voorschoten moet worden stilgelegd. De man stak vorig 1 oktober 2014 Niko Oort (78) uit Beverwijk in zijn woning op de Dreef dood en kreeg half februari in de gevangenis een zware beroerte. Sindsdien kan hij niet meer praten en is hij halfzijdig verlamd. Dit bleek gisteren bij een tussentijdse zitting in de zaak.

Ad H. reed die bewuste dag naar Beverwijk en stak daar Niko Oort neer. Oort was de partner van de advocate die zijn ex-vrouw had bijgestaan in een echtscheidingsprocedure, vijf jaar eerder. Hij liep vervolgens naar zijn auto, waarin hij een gasfles had geplaatst. Hij overgoot zowel het voertuig als zichzelf met benzine en wilde zichzelf in brand steken, toen hij door de politie werd overmeesterd.

Advocaat Richard Korver vroeg gisteren de rechtbank de vervolging van zijn cliënt te schorsen, omdat hij "op geen enkele manier in staat is te communiceren".

De rechtbank wil echter eerst van een medisch deskundige horen in hoeverre de toestand van H. om een dergelijke beslissing vraagt. Hij komt onder voorwaarden wel voorlopig vrij zodra een revalidatiekliniek is gevonden. Daar wordt hij in eerste instantie voor zes weken geplaatst om te kijken of een goede behandeling mogelijk is.

Volgens Korver is Ad H., voormalig accountant, in het verleden "kapot geprocedeerd". Hij was een succesvol mens, maar kwam door de scheiding in geldproblemen. Hij had geen geld voor een advocaat en kreeg ook geen pro deo-raadsman toegewezen. Hij verloor procedure na procedure en raakte alles kwijt."

De aanklager zei dat H. "enorme wrok koestert tegen alle mensen die hem naar zijn mening onrecht hebben aangedaan" en dat "ook anderen die betrokken waren bij rechtszaken gevaar lopen". Voor H., die zich ook zou hebben laten zien bij de woning van een Haagse rechter, gelden buiten de gevangenis daarom contact- en gebiedsverboden.

De rechtbank beslist in een volgende zitting of het proces op slot gaat tot H. eventueel voldoende is hersteld. Een datum is nog niet bepaald.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook