woensdag 8 april 2015

Gesjoemel bij rechtbank Amsterdam

De top van de Amsterdamse rechtbank wordt beschuldigd van sjoemelen met declaraties en het zichzelf royaal trakteren op VVV-bonnen.

Dit zou blijken uit vertrouwelijk mailverkeer tussen bestuursleden van de rechtbank, die is overhandigd aan het Openbaar Ministerie.

De Raad van de Rechtspraak overweegt een integriteitsonderzoek te starten naar de vermeende misstanden in Amsterdam, ongeacht wie dat betreft, aldus een woordvoerster.

De raad is volgens haar onlangs door de hoofdofficier van justitie van het parket Den Haag op de hoogte gesteld van de beschuldigingen. "Maar wij beschikken nog niet over de documenten."

Het OM wil eerst in bezit komen van het originele mailverkeer, voordat dat wordt doorgestuurd aan de Raad van de Rechtspraak. „We beschikken nu uitsluitend over slecht leesbare kopieën", aldus een woordvoerster.

Het bestaan van de omstreden correspondentie kwam gisteren aan de orde op de rechtbank Den Haag, waar Shefina K. (31), een voormalig assistente van de Amsterdamse rechtbankpresident Carla Eradus,  terechtstaat wegens het vervalsen van declaraties op haar werk. Zij werd direct na ontdekking ontslagen.

Volgens haar advocaat Geert-Iem Roos heerst er op de rechtbank een cultuur waarin het min of meer gewoonte is om te sjoemelen met declaraties.

Om dit aan te tonen, overhandigde de advocaat intern mailverkeer tussen de leden van de rechtbank aan de officier van justitie waaruit integriteitsschendingen zouden blijken. Rechtbankpresident Eradus zal hierover binnenkort bij de rechter-commissaris als getuige onder ede worden verhoord door advocaat Roos. De Haagse rechtbank stemde gisteren in met zijn verzoek daartoe.

De hoogste baas van de Amsterdamse rechtbank moet tijdens het getuigenverhoor vragen beantwoorden over de zeer ruimhartige toekenning van cadeaubonnen aan Amsterdamse rechters, maar ook over haar eigen declaratiegedrag en de eerdere verklaringen die zij daarover aflegde. ¨Ik zal daarbij de betrouwbaarheid van mevrouw Eradus als getuige ter discussie stellen", kondigde advocaat Roos gisteren aan. Amsterdamse rechters krijgen volgens hem stapels VVV-bonnen ter waarde van 50 euro toegeschoven, zoals bijvoorbeeld na het schrijven van een speech, deelname aan een commissie, bij jubilea en ieder jaar met kerst.

De voor rechtbanken overkoepelende Raad van de Rechtspraak laat weten de beschuldigingen 'heel serieus te nemen'. "Als er, zoals wordt beweerd, serieuze aanwijzingen zijn van integriteitsschendingen, dan zullen er disciplinaire maatregelen volgen, of wij doen aangifte", aldus een woordvoerster.

De rechtbank Amsterdam wil niet reageren, omdat zij de betreffende correspondentie niet heeft ingezien. Volgens advocaat Roos pleit de situatie op de rechtbank zijn cliënt niet vrij: "Zij beseft dat ze in de fout is gegaan, maar als je dat doet in een omgeving waar zoiets normaal is, maakt dat zo'n misstap toch anders."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook