dinsdag 26 mei 2015

Uitspraak: Hoge Raad wil herziening 'showbizzmoord'

De veroordeling van Martien Hunnik in 1984 voor de moord op platenproducer Bart van der Laar in 1981 wordt herzien. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. In de zaak -ook bekend als de 'showbizzmoord'- heeft Martien Hunnik mogelijk onterecht vastgezeten.

Hunnik werd in 1984 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en tbs (destijds tbr genoemd) voor doodslag op platenproducer Bart van der Laar. Hij bracht bijna acht jaar in de cel en onder behandeling door.

Hunnik werd op basis van zijn eigen verklaringen als dader aangemerkt. De bekentenis die hij in januari 1983 deed, trok hij in april van dat jaar weer in. Sindsdien heeft hij volgehouden onschuldig te zijn.

Het Openbaar Ministerie twijfelt aan de schuld van Hunnik, omdat zijn bekentenis "hiaten en onvolkomenheden'' bevat. Hunnik zelf strijdt al jaren voor de heropening van de zaak.

Van de Laar werd op 10 november 1981 met een schotwond in zijn hoofd gevonden in zijn woning in Hilversum. Hij overleed drie dagen later. Van de Laar was platenproducer van bekende namen als Babe, Luv, Corry Konings en Benny Neyman.

Het gerechtshof in Den Haag zal zich over de zaak buigen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoge Raad doet uitspraak in 'showbizzmoord'

Vier jaar nadat de telegraaf publiceerde dat voormalig verpleegkundige Martien Hunnik in de jaren tachtig onschuldig voor de 'showbizzmoord' op Van de Laar werd veroordeeld en  in een reportage 's lands oudste gerechtelijke dwaling blootlegde, doet de Hoge Raad in Den Haag vanmiddag een belangrijke uitspraak in deze zaak.

"Het is te hopen dat de Hoge Raad het voor Martien verlossende woord geeft", zegt Hunniks advocaat Geert-Jan Knoops. "Gelet op de nieuwe bewijzen voor zijn onschuld zou het volkomen terecht zijn als het arrest van weleer wordt vernietigd en er een nieuw proces komt waarin mijn cliënt wordt vrijgesproken."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook