donderdag 16 november 2017

Coldcase team onopgeloste prostitutiemoorden boekt resultaat

De Amsterdamse huisschilder Sjonny W. (44) wordt verdacht van drie lugubere moorden op prostituees. Hij is lang niet de enige seriemoordenaar die dames van lichte zeden als 'makkelijke' prooi ziet.

In april dit jaar werd een man (58) uit Schiedam gearresteerd op verdenking van de moord op twee prostituees (Beredina Stijger (1990) en Maria Hofland (1991)). Volgens de politie zijn die zaken te koppelen aan drie andere moorden op prostituees in 1989 en 1999. De man viel door de mand dankzij een match bij het NFI. Een dna-spoor dat werd gevonden bij één van de moorden, kon worden gelinkt aan een mannelijk familielid van de dader.

De arrestaties zijn voortgekomen uit een groot onderzoek naar moorden op prostituees in heel Nederland. Onder leiding van het Rotterdamse OM werden in stilte de afgelopen zes jaar 85 onopgeloste moorden tegen het licht gehouden.

In de afgelopen dertig jaar zijn er in Nederland 127 prostituees vermoord. Ruim veertig zaken werden al wel opgelost. Justitie vond het onverteerbaar dat er nog zo veel 'openstaande' moorden lagen. "Het waren vaak heel trieste zaken die minder in de belangstelling stonden dan andere moorden omdat het prostituees betrof, maar ook die vrouwen verdienen het dat alles op alles wordt gezet", aldus René Bergwerff van het politieteam. Een speciaal coldcaseteam dook inde dossiers,helemaal terug tot de jaren 80. Daarbij werd onder meer de manier waarop slachtoffers om het leven werden gebracht onderling vergeleken.

Justitie heeft altijd vermoed dat er meervoudige moordenaars actief waren. Juist omdat het ging om een specifieke slachtoffergroep: prostituees. De aanhouding van de Rotterdammer was het eerste concrete resultaat van het omvangrijke politieonderzoek.

De moorden op prostituees die het cold caseteam onderzoekt, zijn niet alleen in Rotterdam gepleegd. In 2013 maakte het team al bekend dat, naast vier andere Limburgse zaken, ook de moord op de 20-jarige Simone Riedel wordt onderzocht. De Duitse prostituee werd in 1997 gevonden in een veld in Heerlen. Ze was doodgestoken.

De moorden op prostituees zijn over het algemeen zer gruwelijk. Zo werd in 1993 een 41 jarige heroine prostituee door 2 mannen  verkracht en vervolgens vastgebonden levend in een sloot gegooid waar zij verdronk. De mannen kregen 15 en 16 jaar maar leken oprecht verbaasd dat hun daad mensen schokte. want 'prostituees mag je alles mee doen'

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook