donderdag 29 mei 2008

Moordenaar Ceciel Bot krijgt verlenging TBS

De rechtbank in Zwolle heeft vandaag 29 mei 2008 de tbs van de moordenaar van de destijds in Kampen wonende Ceciel Bot met een jaar verlengd. De nu 37-jarige Duncan van B. vermoordde het meisje (19) in 1989.

De Kampense kunststudente Ceciel Bot was een volstrekt willekeurig slachtoffer. Van B. verbleef in die tijd in jeugdinrichting de Dreef in Wapenveld en werkte buiten de inrichting. Op 9 juni 1989 had hij geen zin om te werken en trok hij Zwolle in. Van B. had toen maar één gedachte: hij móest seks hebben. In Zwolle trof hij geen potentiële slachtoffers, waarna hij de trein naar Kampen nam. Daar belandde hij geheel toevallig bij het studentenappartement van Bot. Hij vergreep zich aan haar en wurgde haar met een snoer. Hij werd in 1990 tot vijftien jaar cel en tbs veroordeeld.

Dat hij een halfjaar na de lustmoord in Kampen werd gepakt, berust - ook al - op toevalligheden. Hij mocht de Dreef verlaten en keerde terug naar zijn Noord-Hollandse geboortegrond. Ook daar gaat hij ernstig de fout in. Hij pleegt ontucht met een dertienjarig meisje en vergrijpt zich een dag later aan een 22-jarige vrouw in Hoorn. Anders dan Ceciel overleven zij . Moordenaars en verkrachters hanteren vaak dezelfde methode en dat doet Duncan de das om. Hij heeft de 22-jarige net zo vastgebonden als Ceciel, met een zeemansknoop. De Hoornse politie zet zijn gegevens op de telex. De politie in Kampen reageert meteen. De link tussen Hoorn en Kampen is dan al gelegd door een Heerder politieman. Die 'kent' Duncan uit zijn tijd bij de Dreef.

Twee weken geleden pleitte de aanklager er voor om zijn tbs met nog eens twee jaar te verlengen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: