vrijdag 19 september 2008

Strafrechtadvocaten onder vuur: de Domme uitspraken van Pim de Vos

De Amsterdamse advocaat Pim de Vos lanceert met zijn boek 'Advocaat of maffiamaat?' een frontale aanval op de zijns inziens louche strafadvocatuur. Hij levert onder meer scherpe kritiek op Bram Moszkowicz.

Strafrechtadvocaten die in de praktijk fungeren als 'loopjongens' van de georganiseerde misdaad, en die zich laten betalen met 'bloedgeld' van topcriminelen, moeten hard worden aangepakt. Dit betoogt de Amsterdamse advocaat Pim de Vos van het kantoor De Vos & Partners in de P.C. Hooftstraat.
''Alleen al het idee dat ik geld zou moeten aannemen van een cliënt die dat geld van iemand als Willem Endstra heeft afgeperst,'' aldus De Vos. Hij levert onder meer scherpe kritiek op Bram Moszkowicz, voormalig advocaat van de vermoorde Endstra en van Willem Holleeder, die Endstra afperste.
Moszkowicz heeft op zijn beurt geen goed woord over voor De Vos. ''De Pipo de Clown van de advocatuur,'' aldus Moszkowicz. ''Hij is een entertainmentadvocaat, en dat soort advocaten moet zich niet met het strafrecht bemoeien.''

De Vos lanceert een frontale aanval op de zijns inziens louche strafadvocatuur. Hij publiceert een boek (Advocaat of maffiamaat?) over het onderwerp, waarvan het eerste exemplaar vandaag werd aangeboden aan VVD-Kamerlid en ex-crimefighter Fred Teeven.
Volgens De Vos draait de strafadvocatuur alleen nog maar om geld, en heeft de Orde van Advocaten bij die ontwikkeling jaren 'veel te laks' opgetreden. ''De Orde moet veel actiever optreden. Aan sommige advocaten is jaren niets gedaan.'' De Orde moet ook 'vergaande onderzoeksbevoegdheden' krijgen als het vermoeden bestaat dat een advocaat niet deugt.
''De Orde moet kunnen zeggen: u werkt al zestien jaar voor deze criminele meneer; wij willen weten hoe u declareert en hoe dat wordt betaald, dus laat uw boeken maar eens zien,'' aldus De Vos. Dergelijk onderzoek zou voor de Orde moeten worden verricht door accountants en oud-advocaten. ''De Orde moet veel actiever waken over de ethiek.''
Bovenaan het lijstje van de Orde horen volgens De Vos advocaten te staan die jarenlang zware criminelen bijstaan. ''Dan weet je dat je hem helpt om drugscrimineel te blijven en zich bezig te houden met criminele praktijken. Om maar niet te spreken over betrokkenheid bij witwassen en liquidaties.'' Klaarblijkelijk betekent het: "u bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen" niets en hoezo "het draait alleen maar om geld"? Zit Pim Vos er dan voor liefdewerk oud papier? Artikel 7 en 8 van zijn algemene voorwaarden geven toch een ander beeld. Geeft hij zijn boek misschien weg? Vos is o.a. bekend van het geschil tussen Afonso Alves en voetbalclub AZ. Alves -spelend voor Heerenveen wilde onder een net getekend contract voor 18 miljoen euro met AZ uit omdat kort daarop Middlesbourough hem 20 miljoen bood.

Pim de Vos deed deed op TV voorts een domme uitspraak: Sprekend over ethiek zei hij namelijk dat je als advocaat bepaalde mensen (waarvan bekend zou zijn dat die crimineel zijn) niet meer zou moeten willen verdedigen. Geconfronteerd met het gegeven dat toch elk persoon recht heeft op verdediging, zei hij dat 'een andere advocaat dat dan maar moest doen"!. Hmm, zijn dat nou net niet de advocaten die hij nu aan de kaak wil stellen? Zijn kritiek op confreres die nauw contact met hun clienten hebben klinkt een beerje hol, daar hij op zijn website schrijft: "De betrokken advocaten van de Vos & Partners Advocaten vinden het contact met cliënten van groot belang."

De Orde van Advocaten maakte bekend dat zij het toezicht op de beroepsgroep gaat verscherpen. Er komen 'vliegende brigades' van juristen en accountants die de financiële huishouding van advocatenkantoren controleren. Dat maakte de landelijk deken Willem Bekkers vandaag bekend op het jaarcongres van de Orde. De vliegende brigades kunnen in actie komen op verzoek van een van de regionale dekens. Daarnaast kunnen ze ook steekproefsgewijs controles doen. Zij treden op namens de deken en hebben onbeperkt toegang tot de boekhouding van een advocatenpraktijk. Speciale aandacht gaat uit naar het beheer van zogeheten derdengelden, geld dat beroepshalve wordt beheerd voor cliënten door advocaten (en notarissen en gerechtsdeurwaarders). Zij zijn verplicht die gelden gescheiden te houden van hun eigen vermogen. Advocaten moeten een aparte stichting hebben voor het beheer.
De afgelopen maanden kwamen enkele advocaten in opspraak wegens fraude met derden­gelden. Het ministerie van Justitie constateerde vorig jaar dat advocaten nauwelijks worden gecontroleerd op deugdelijk beheer van deze gelden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: