woensdag 28 januari 2009

Moordenaar Inn & Out blijft in de cel

Gerechtsgebouw Sao Vicente
kaapverdie gerechtsgebouw
José Barbosa, de vierde dader van de drievoudige moord in café Inn & Out in Rotterdam in 2005 blijft toch vastzitten op het Kaapverdische eiland Sao Vicente.

Vorige zomer kreeg Barbosa daar de maximumstraf van 25 jaar opgelegd. De rechtbank oordeelde echter onlangs na een wetswijziging dat het voorarrest van de man te lang had geduurd en dat hij daarom terstond moest vrijkomen.

Het Openbaar Ministerie op de Kaapverdische eilanden ging toen in beroep tegen deze beslissing en naar nu blijkt met succes.

De drie andere moordenaars kregen in Nederland levenslange celstraffen opgelegd. Alle vier de mannen tekenden beroep aan tegen hun straf. Een cruciale getuige wilde uit angst toen niet meer getuigen.

Barbosa stond terecht voor in totaal 36 delicten.

Zelf beweert hij dat hij onschuldig is. Hij zat in het café toen de drie mannen, die hij wel kende, binnenkwamen.

Barbosa werd toen volgens eigen zeggen voor de keus gesteld: of meedoen of ook slachtoffer worden. Hij koos voor het eerste en kreeg vervolgens een geweer in zijn handen geduwd. Hem was verteld dat in het wapen geen kogels zaten.

Volgens de rechters verliep het anders. De vier mannen gingen in de nacht van 19 november 2005 zwaarbewapend de kroeg binnen om de eigenaar geld af te persen.

Dat escaleerde volkomen. Het viertal bedreigde mensen, gijzelden hen en bonden hen vast en uiteindelijk schoten ze. Ook stichtten zij brand.

José Barbosa vluchtte direct onder een valse identiteit naar Kaapverdië. Daar werd hij in september 2006 aangehouden.

De archipel kon hem vervolgens niet uitleveren omdat de Kaapverdische eilanden gewoonlijk geen onderdanen uitleveren.

Alle artikelen

Een ingezonden brief van José Barbosa en zijn Advocaat in de krant "Liberal Online" op de Kaapverdische eilanden, waarin zij de onschuld van José Barbosa bepleiten (in het Portugees).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: