maandag 18 mei 2009

Somalische piraten voor de rechtbank

Vandaag staan Yusuf, Farah, Saida, Abdullah en Mohammed, vijf vermeende Somalische piraten voor de rechtbank in Rotterdam.

Ze zijn begin januari opgepakt nadat zij hadden geprobeerd een schip te enteren dat onder Antilliaanse vlag voer. De bemanning van het koopvaardijschip weerde de aanval af met lichtkogels en brandspuiten, waarop een Deens marinefregat het vijftal uit het water viste. Later zijn ze aan de Nederlandse justitie overgedragen.

In principe zouden de Nederlandse Antillen ze moeten berechten daar het schip onder Antilliaanse vlag voer, maar Nederland heeft toegestemd de vervolging op zich te nemen. Geert Wilders van de PVV was daar tegen omdat Nederland een categoriaal toelatingbeleid heeft voor Somaliers. De piraten zouden dus altijd in Nederland blijven. Ook na een eventuele veroordeling.
De Piraten hebben inmiddels ook aangegeven blij te zijn in Nederland te zijn en het hier prima naar hun zin te hebben. Zij willen hun familie hier ook naar toe laten brengen.
Pvv Kamerlid Fritsema en VVD-er Teeven hebben hierover staatssecretaris Albayrak op het matje geroepen. Beide eisen dat de 5 onmiddelijk als ongewenste vreemdelingen worden aangeduid. Volgens een woordvoerder van Albayrak loopt het allemaal zo'n vaart niet en moeten de Somalische piraten in beginsel terug naar Somalië na het uitzitten van hun straf. Asielverzoeken worden wel behandeld maar de kans op honorering is volgens Albayrak nihil vanwege het criminele verleden.

(Update: uitzetting van een illegale crimineel uit Slotervaart werd echter in juni 2009 noor de rechter verboden)

Update 26 mei 2010: Tegen de piraten wordt 7 jaar geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook