woensdag 2 september 2009

Advocaat haalt Joanne Noordink door het slijk

Ik vind dat een advocaat doorgaans veel ruimte moet krijgen in de verdediging van zijn client, maar soms maakt een advocaat het wel heel bont met onzinnige verzoeken. Zo wil Mr. P. Pel, die de van moord, verkrachting, mishandeling en diefstal verdachte Iraanse asielzoeker Ehsan B.F. (33) bijstaat dat een pastor in Oeganda als getuige worden gehoord over zijn mogelijke seksuele relatie met Joanne Noordink (27) die vorig jaar december in Aalten is vermoord.

Advocaat mr. P. Pel, kreeg daarmee uit de gelederen van nabestaanden ingehouden kreten van verbijstering over zich heen toen hij de rechtbank in Zutphen deze onderzoekswens voorlegde. Hij suggereerde dat Joanne een seksuele verhouding had gehad met deze pastor en ook met de man die haar om het leven zou hebben gebracht.

De raadsman lichtte toe dat een verhoor van de pastor van belang kan zijn voor de beoordeling van de omstandigheden waaronder de jonge vrouw om het leven is gebracht.

“Het gaat erom”, zei hij, “of de veelheid van relaties past bij wat op 11 december in Aalten is gebeurd, en om de vraag of zij in staat was binnen te dringen in de relatie van een ander, of die nu pastor is of niet. Of het mijn cliënt ook zo heeft kunnen overkomen. Het gaat ook om allerlei gelijktijdige relaties, alles door elkaar heen.”

De pastor, aangeduid als Israel, alias Kintu, is met Joanne Noordink in contact geweest via de stichting waarmee zij hulpprojecten voor weeskinderen in Oeganda organiseerde. Advocaat Pel vroeg de rechtbank om Joannes dagboeken uit de periode dat zij naar Afrika reisde en om nog meer onderzoek naar intieme aspecten van Joannes leven, zoals de vraag of en wanneer zij anticonceptiva gebruikte, of zij ooit zwanger is geweest en in het vorige najaar met buikklachten een dag in een ziekenhuis opgenomen is geweest, en of zij 'met ernstige sociaal-medische problematiek al langere tijd met zichzelf in de knoop zat'.

Officier van justitie mevr. mr. C. Krol liet op deze voorbereidende terechtzitting weten niet in te zien wat de betekenis van dergelijk onderzoek kan zijn voor de beoordeling van de moord. De rechtbank beslist op 9 september.

Me dunkt dat het een onzinnig verzoek is. Het al dan niet gehad hebben van een seksuele relatie met ‘Kintu’ en of Ehsan B. is geen vergoeilijking van de moord en diefstal en het vervolgens verstoppen van het lichaam.

Het lichaam van Joanne Noordink, wier vermissing op 12 december vorig jaar werd aangegeven, bleek te zijn begraven in de tuin van verdachte B.F., waar het op 25 maart werd gevonden. Op 30 oktober wijdt de rechtbank opnieuw een regiezitting aan de moordzaak. De inhoudelijke behandeling is half december.

Update 23 maart 2010: Ehsan Doodde Joanna na een vrijpartij
Update 24 maart 2010Eis 20 jaar voor Ehsan B.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook