donderdag 10 december 2009

Eis 15 maanden tegen Ierse crimineel

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam vijftien maanden cel geëist tegen de Ier Peter M.(40) M is volgens de Ierse media een beruchte crimineel. Hij werd op 25 juni na een wilde achtervolging door de politie in Amsterdam aangehouden.

M. zou in de jaren negentig hebben behoord tot de groepering van John Gilligan, een beruchte drugshandelaar in Ierland. De clan van Gilligan wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op de Ierse misdaadjournaliste Veronica Guerin. Zij werd in augustus 1996 in haar auto geliquideerd. Guerin was destijds bezig met een journalistiek onderzoek naar de handel en wandel van Gilligan en de zijnen. Brian Meehan werd voor de moord veroordeeld, nadat hij in 1997 in Amsterdam was opgepakt. Gilligan zit in eigen land een celstraf uit wegens drugshandel.

Peter M., naar verluidt een goede vriend van Meehan, verliet Ierland kort na de moord, om zich op het Europese vasteland te vestigen. Hij belandde in Spanje, maar verbleef in de jaren daarna met regelmaat in Amsterdam. In 2004 werd hij in Nederland gearresteerd in verband met een grote partij cocaïne.

Leon van Kleef, zijn Nederlandse raadsman, hekelde vandaag het feit dat M. telkens in verband wordt gebracht met de moord op Guerin terwijl M. in het moordonderzoek zelfs nooit gehoord is. Vorig jaar werd in Spanje een poging gedaan M. te liquideren. Hij raakte daarbij ernstig gewond.

Op 25 juni werd M. in Amsterdam-Zuid staande gehouden bij een verkeerscontrole. Toen de politie hem en zijn passagier sommeerde uit te stappen, ging de Ier er in vliegende vaart vandoor. De politie zette daarop de achtervolging in. Voorbijgangers vonden de twee wapens, een revolver en een pistool, langs de vluchtroute. De auto werd na de achtervolging leeg aangetroffen. Op aanwijzing van getuigen kon de politie M. alsnog oppakken. Hij lag verscholen tussen enkele geparkeerde auto's, in de buurt van zijn eigen voertuig.

M. bleek in het bezit van een vervalst paspoort en een vervalst rijbewijs. Bij een huiszoeking werd 8500 euro aan contanten en munitie gevonden. M. heeft na zijn aanhouding consequent gezwegen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nou, da's veel moeite voor zo'n kleine eis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook