maandag 18 mei 2009

Nederlanders in Belgische cel voor overval

De onderzoeksrechter in het Belgische Tongeren heeft vandaag twee Nederlanders van 24 en 30 jaar aangehouden wegens een overval vanmorgen in een woning op de Heirbaan in Neerharen (Lanaken) waarbij ze een vrouw hadden vastgebonden. De echtgenoot van de vrouw ging de overvallers te lijf terwijl buren de politie waarschuwden.

Buurtbewoners vonden de raar opgestelde Nederlandse auto en twee heen en weer lopende mannen tamelijk verdacht en hadden intussen rond 4.00 uur de lokale politie gewaarschuwd. De politie, die heel snel ter plaatse was, kon de twee overvallers in de kraag vatten. Op hun voertuig was een gestolen nummerplaat bevestigd.

In de buurt waren de laatste tijd meer overvallen op woningen. Daarbij hadden de overvallers het telkens gemunt op dure wagens. Ze mepten eerder op de Reistraat in Neerhalen een vrouw met een golfstok en stalen toen een Mercedes. Op de Rekemerstraat sloegen ze een zeventigjarige man het ziekenhuis in maar slaagden er niet in zijn Porsche te stelen. Het is nog onduidelijk of de twee Nederlanders daar iets mee te maken hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ouwe moordenaar neergeschoten in Tiel

Bij een schietpartij  in de middag bij winkelcentrum Kwadrant in Tiel is Herman van Kulsdom (64) neergeschoten. Volgens buurtbewoners zou het gaan om een 'crime passionel'. De dader, Jan G (61), eveneens uit Tiel, zou het niet kunnen verkroppen dat het slachtoffer een relatie had met zijn (ex-)vrouw Elvana.

De dader meldde zich later op het politiebureau.

Herman van Kulsdom is zelf niet helemaal van onbesproken gedrag. Op 16 juli 1988 schoot hij in een café in Tiel zijn geliefde Gaby van Rosmalen dood. Justitie eiste zes jaar cel. Hij had vrouw en kinderen verlaten voor Gaby. Toen zij de benevelde Van K. in het café verweet naar zijn vrouw terug te willen, schoot hij haar dood. Herman had 4 jaar gepoogd Gaby los te weken van een souteneur en woonde nog maar enkele weken met haar samen.

Jan G. is evenmin van onbesproken gedrag. 30 jaar geleden heeft hij in de gevangenis gezeten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Somalische piraten voor de rechtbank

Vandaag staan Yusuf, Farah, Saida, Abdullah en Mohammed, vijf vermeende Somalische piraten voor de rechtbank in Rotterdam.

Ze zijn begin januari opgepakt nadat zij hadden geprobeerd een schip te enteren dat onder Antilliaanse vlag voer. De bemanning van het koopvaardijschip weerde de aanval af met lichtkogels en brandspuiten, waarop een Deens marinefregat het vijftal uit het water viste. Later zijn ze aan de Nederlandse justitie overgedragen.

In principe zouden de Nederlandse Antillen ze moeten berechten daar het schip onder Antilliaanse vlag voer, maar Nederland heeft toegestemd de vervolging op zich te nemen. Geert Wilders van de PVV was daar tegen omdat Nederland een categoriaal toelatingbeleid heeft voor Somaliers. De piraten zouden dus altijd in Nederland blijven. Ook na een eventuele veroordeling.
De Piraten hebben inmiddels ook aangegeven blij te zijn in Nederland te zijn en het hier prima naar hun zin te hebben. Zij willen hun familie hier ook naar toe laten brengen.
Pvv Kamerlid Fritsema en VVD-er Teeven hebben hierover staatssecretaris Albayrak op het matje geroepen. Beide eisen dat de 5 onmiddelijk als ongewenste vreemdelingen worden aangeduid. Volgens een woordvoerder van Albayrak loopt het allemaal zo'n vaart niet en moeten de Somalische piraten in beginsel terug naar Somalië na het uitzitten van hun straf. Asielverzoeken worden wel behandeld maar de kans op honorering is volgens Albayrak nihil vanwege het criminele verleden.

(Update: uitzetting van een illegale crimineel uit Slotervaart werd echter in juni 2009 noor de rechter verboden)

Update 26 mei 2010: Tegen de piraten wordt 7 jaar geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook