maandag 22 juni 2009

Avi C. naar Pieter BaanCentrum

Avi C. is al eerder in het Pieter Baan Centrum geweest: in de aanloop naar zijn rechtszaak in eerste aanleg.

Volgens de deskundigen van het PBC destijds is C. verslaafd aan amfetamine en heeft hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis (dat laatste is overigens een standaard diagnose bij het PBC). Op de psychopathie-checklist scoort hij 21. Een gemiddeld mens scoort 0 tot 1. C. was volgens het PBC sterk ontoerekeningsvatbaar en de deskundigen adviseerden de rechtbank destijds dan ook om hem tbs met dwangverpleging op te leggen.

Psychiater R. Takkenkamp, die de verdachte toen eveneens onderzocht, vond C. slechts verminderd toerekeningsvatbaar, omdat hij constateerde dat de verdachte zijn stoornis deels nabootste. „Playing crazy", noemde Takkenkamp dat.

De officier van Justitie kon zich destijds vinden in het rapport van het PBC en eistte toen 12 jaar en TBS.

Op 16 februari 2006 werd hij door de rechtbank in Groningen echter veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en TBS.

Het gerechtshof in Leeuwarden zag de zaak anders. In hoger beroep werd Avi C. op 17 april 2007 veroordeeld wegens twee maal doodslag en een poging daartoe tot 18 jaar celstraf. Zonder tbs.

Avi C., (50) de dader in het gezinsdrama in het Groningse dorp Tolbert gaat ter observatie naar het Pieter Baan Centrum, hoewel hij medewerking weigert aan onderzoek naar zijn geestesgesteldheid. Bovendien wordt in de zaak een deskundige op het gebied van drugspsychoses bevraagd. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vandaag bepaald.

C. werd in april 2007 door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot achttien jaar cel voor het doden van het 2-jarige zoontje en 4-jarige dochtertje van zijn vriendin Brigitte Abraham (destijds 33) in 2005. Na die veroordeling stapte C. naar de Hoge Raad. Die stelde dat hij door een psychose als gevolg van drugs mogelijk niet kon overzien wat hij deed. Als dat zo is kan hij ook niet voor doodslag worden veroordeeld. De Hoge Raad besloot dat het gerechtshof in Arnhem dit in een nieuwe behandeling van de zaak moet uitzoeken.

Avi C tijdens de eerste behandeling van zijn zaak
avi-c

Video moeder

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Reconstructie moord Kees Houtman: Het klopt niet!

Vandaag vond er een zogeten ‘schouw’ plaats op de plek waar ‘s avonds 2 november 2005 Kees Houtman voor zijn villa in Amsterdam-Osdorp onder vuur werd genomen en luttele momenten later in de armen van zijn vrouw stierf.

Deze zaak vormt eigenlijk het hart van het grote liquidatieproces ‘Passage’ omdat Peter La Serpe, de kroongetuige in het proces, een actieve rol gespeeld zou hebben bij de moord. Hij zou de liquidatie samen met zijn vriend Jesse R. hebben uitgevoerd. R. zou Houtman met een Glock-pistool vanaf korte afstand hebben neergeschoten, terwijl La Serpe enkele salvo's zou hebben afgevuurd met een Kalashnikov, ter ‘dekking’ van Jesse.

Meijering hanteert het meetlint          Foto:ANP

In alle andere zaken die deel uitmaken van 'Passage' was La Serpe er níet bij, maar zou hij zijn kennis hebben van Jesse R.

Voor de schouw werden de rechters, de officieren van justitie en de advocaten in colonne onder politiebewaking van de rechtszaal in de justitiebunker naar de plaats van het misdrijf rijden, nauwelijks drie kilometer verderop.

Het Johan Braakensiekhof, de wijk waar de villa van Houtman staat, was voor zover mogelijk teruggebracht in de staat waarin het zich de uren direct na de liquidatie bevond. Voor de villa stonden een Fiat Combo en een duur model Mercedes, de auto's die Houtman destijds bezat. Her en verspreid over de straatklinkers en de stoep bordjes met nummers, ter markering van de vindplaatsen van kogels en kogelhulzen. Het hof en de directe omgeving was hermetisch afgesloten door de politie, met hekwerken, schermen en ME-busjes. De meegereisde pers werd op enige afstand gehouden.

De vragen die aan de hand van de reconstructie werden gesteld waren o.a. Waar heeft La Serpe naar eigen zeggen gestaan toen hij de trekker overhaalde? Waar zijn de hulzen beland? Kan dat, als je daar staat te schieten? Advocaat Nico Meijering had een meetlint meegenomen, om de beweringen van La Serpe tot op de centimeter te kunnen controleren.

Volgens Meijering heeft de schouwaangetoond dat La Serpe glashard heeft gelogen over de gang van zaken rond de liquidatie van Kees Houtman. ''Alle plaatsen waarvan hij zegt dat hij geschoten heeft, kloppen niet'', constateerde Meijering na afloop zonder omhaal.
Daarmee is wat Meijering betreft de geloofwaardigheid van kroongetuige Peter la Serpe definitief in rook opgegaan. Want als La Serpe liegt over de ene zaak, zo redeneert hij, waarom zou hij dat dan niet ook doen in de overige zaken?
Meijering en de overige advocaten zullen Peter la Serpe donderdag 25 juni confronteren met hun bevindingen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Onderzoek stenengooiers Zuid-Oost Brabant opnieuw geopend

klinker2 De recherche van de politie Brabant Zuid-Oost werkt sinds vorige week weer op volle sterkte aan het onderzoek naar zes incidenten met stenengooiers in het voorjaar van 2007. Het rechercheteam is uitgebreid van vier naar zestien personen, meldde de politie maandag. Dit zou zijn op basis van nieuw ontvangen informatie.

Op zondagavond 29 april 2007 kwam rond middernacht in Best een 72-jarige vrouw uit Aarle-Rixtel om het leven, nadat iemand een zware steen had gegooid door de voorruit van de auto waarin zij zat. Haar inmiddels 75-jarige echtgenoot verloor de macht over het stuur, waarna de auto tegen een boom botste. De man raakte ernstig gewond.

Kort voor dat dodelijke ongeval werden twee auto's in Sint-Oedenrode en Son bekogeld. Daarbij raakte een vrouw lichtgewond en een auto beschadigd. Ook dat gebeurde rond 23.30 uur. Vijf weken eerder, op zondagavond 25 maart raakte een echtpaar uit Helmond gewond toen op de weg tussen Gerwen en Stiphout een steen door de ruit vloog. Diezelfde avond kwamen later nog twee schadegevallen binnen die waarschijnlijk ook door stenen waren veroorzaakt. De politie vermoedt een verband tussen de zes zaken.

In Januari 2008 deelde de politie mee een 6-tal hangjongeren uit Best te verdenken maar zij kon het bewijs niet rond krijgen. Een 18-jarige jongen uit Son die in september 2007 drie dagen heeft vastgezeten wegens mogelijke betrokkenheid, wordt sindsdien niet meer verdacht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Beloning voor tips moord Diana Winkel

diane winkelJustitie looft een beloning van 20.000 euro uit voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van de moordenaar van de Twentse lerares Diana Winkel met 20.000 euro.

Het stoffelijk overschot van Diane Winkel werd op 24 oktober 2008 aangetroffen in haar woning aan de Hengelosestraat in Oldenzaal. Volgens de politie is zij met een steekvoorwerp om het leven gebracht.

De politie stelt in haar onderzoek nog niet alle vrienden en kennissen van de vrouw te hebben gesproken. Er is een man,een uit Burkina Fasso afkomstige ‘asielzoeker’, waarmee ze een relatie heeft gehad, die het opsporingsteam niet kan traceren. De politie wil hem graag als getuige spreken en benadrukt dat de man geen verdachte is. Desondanks had Diane aangegeven dat ze door de man serieus bedreigd werd na het uitmaken van de relatie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook