vrijdag 3 juli 2009

Arrestaties in zaak stenengooiers Best

De politie heeft in Geldrop een vrouw (17) en een  man (21) uit Son aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij een aantal incidenten in april 2007 waarbij auto's werden bekogeld met stenen. Een 72-jarige vrouw kwam daarbij destijds om het leven.

Hun mogelijke betrokkenheid kwam aan het licht nadat het onderzoek naar de zaak onlangs werd heropend. Dat leidde tot hernieuwde aandacht in de media en tot nieuwe tips.

Op de avond van 29 april 2007 werd in Best een steen door de voorruit van de auto van een bejaard echtpaar gegooid. De 75-jarige man verloor de macht over het stuur en botste tegen een boom. Zijn 72-jarige echtgenote overleefde het ongeluk niet. Hijzelf raakte zwaargewond en liep blijvend letsel op.

Diezelfde avond raakte ook een 24-jarige vrouw uit Sint Oedenrode lichtgewond toen zij een steen door haar voorruit kreeg.

De auto van een 55-jarige vrouw uit Son en Breughel raakte beschadigd door een vergelijkbaar incident.

Op zondagavond 25 maart, raakte een echtpaar uit Helmond gewond toen op de weg tussen Gerwen en Stiphout een steen door de ruit vloog. Diezelfde avond kwamen later nog twee schadegevallen binnen die waarschijnlijk ook door stenen waren veroorzaakt.

De politie vermoedt dat de zes zaken met elkaar in verband staan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vader probeert dochter te vermoorden

Een 47-jarige Turk heeft geprobeerd zich in Haarlem op gruwelijke wijze van zijn 15-jarige dochterte ontdoen. Eerst sloeg hij haar met een zwaar voorwerp, daarna heeft hij zijn dochter in een kelder gegooid.

De man heeft nog geen verklaring afgelegd. Hij blijft voorlopig in hechtenis. Het is nog niet bekend wanneer de verdachte moet voorkomen. Hem wordt poging tot moord ten laste gelegd.

Zowel het openbaar ministerie als de politie wil geen nadere mededelingen over de zaak doen. Het meisje werd op 2 juni door haar vader naar de Brinkmann-passage gelokt, een deels leegstaand winkelcomplex in het centrum van Haarlem waar hij als schoonmaker werkt. Daar werd ze vervolgens ernstig door hem toegetakeld en in diepe put gegooid. Het meisje overleefde de valpartij, wist via de nooduitgang van het gebouw de straat te bereiken en ging hulp halen bij een winkel in de buurt. Ze had bij de klap van haar vader een hoofdwond opgelopen. De dochter is tijdelijk op een geheim adres ondergebracht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

9 jaar in hoger beroep tegen Willem Holleeder | Cassatie aangetekend

het bankje Het gerechtshof in Amsterdam heeft Willem Holleeder (51) (foto-r) in hoger beroep vanochtend opnieuw tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het gerechtshof vindt hem schuldig aan afpersing van de twee doodgeschoten zakenlieden Willem Endstra en Cees Houtman. Ook de afpersing van vastgoedhandelaar Rolf Friedlander en de deelname van Holleeder aan een criminele organisatie achtte het Hof bewezen. Het OM had 10 jaar geëist.

Holleeder kreeg een geringe strafkorting vanwege uitspraken van ex-officier van justitie Fred Teeven en ex-politiechef John Olierook in de media. Zij wekten volgens het hof al de indruk dat Holleeder schuldig was voordat hij werd veroordeeld. Hiervan heeft Holleeder enigszins schade ondervonden, aldus het Hof. Ook wogen de rechters mee dat Holleeder vanwege zijn hartkwaal een verkorte levensduur heeft.

De straf van negen jaar betekent dat Holleeder nog 2,5 in de gevangenis blijft. Hij zit al 3,5 jaar vast. Op de straf van negen jaar wordt gewoonlijk 3 jaar in mindering gebracht. Maar mogelijk kost het hoger beroep Willem Holleeder mogelijk drie jaar extra cel. Weilsiwaar is de opgelegde straf dezelfde als die hij bij de rechtbank opgelegd kreeg, maar tussen de twee uitspraken is de wet gewijzigd waardoor gevangenen niet meer vanzelfsprekend na twee derde van hun straf vervroegd vrijkomen. Holleeder zit sinds begin 2006 vast en werd in december 2007 door de rechtbank veroordeeld. Hij ging echter in hoger beroep en valt nu onder de nieuwe regeling, omdat hij na juli 2013 nog vastzit. Dat is het criterium, zo laat het Openbaar Ministerie weten.

De verdachten Marcel Kaatee en Paja M. werden door het hof wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Holleeders ex-vriendin Maike Dijkhuis werd tot 240 uur werkstraf veroordeeld.

De uitspraak is een tegenvaller voor Holleeder en zijn advocaten. Holleeder had om vrijspraak verzocht, ondermeer omdat hij geen eerlijk proces zou hebben gehad. Daarvan was geen sprake, zo oordeelde het Hof vanochtend. Bovendien kunnen volgens het de zogenoemde ‘achterbankgesprekken’ van Endstra met de recherche gewoon als bewijs worden gebruikt.

Holleeder werd eind 2007 veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens het afpersen van enkele zakenlieden, onder wie de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra (51) (foto-l).

Endstra sprak in 2003 maandenlang in het diepste geheim met de politie. De verslagen van deze zgn. ‘achterbankgesprekken’ werden door het Openbaar Ministerie als bewijs opgevoerd, hetgeen door de rechtbank werd geaccepteerd. Cruciale vraag in hoger beroep was of het hof dat ook zou doen. Naar nu duidelijk is heeft het Hof ze ook gewoon geaccepteerd.

Wat ik tot nu toe van de uitspraak heb gelezen vind ik weinig overtuigend. Het lijkt veel meer een politieke kwestie: zonder dit vonnis blijft er weinig overeind. Paarlberg, de liquidaties, een grotere blamage is haast ondenkbaar en dan moet er wel eens een pionnetje opgeofferd worden, zo gaat dat. En nu heet dat pionnetje Holleeder.

Holleeder heeft aangekondigd in cassatie te gaan.

Oud raadsheer Wicher Wedzinga schrijft op zijn blog te verwachten dat uiteindelijk de Hoge Raad de veroordeling van het hof zal casseren juist op basis van de strafrechtelijke waarde van de 'achterbankgesprekken'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook