dinsdag 13 oktober 2009

OM eist celstraffen in zaak treindode | Verdachten vrij

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 24 en 18 maanden celstraf geëist tegen Ahmad S.(23), Osman S. (23) en Abdelkarim el K. (19) die verantwoordelijk zouden zijn voor een vechtpartij op station Rotterdam Alexander op Nieuwjaarsochtend.

Daardoor kwam Bas van der Weijden (19) uit Oegstgeest om het leven en raakte zijn vriend Kevin Tshilumba (21) zwaargewond aan beide benen. Beide slachtoffers stonden op het spoor en konden zich niet tijdig uit de voeten maken voor een aanstormende trein.

De officier van justitie eiste tegen Ahmad S. dertig maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Tegen Osman S. en Abdelkarim el K. eiste het OM 24 maanden, waarvan eveneens zes maanden voorwaardelijk. Voor het drietal geldt een proeftijd van twee jaar.

De eis voor Ahmad S. viel hoger uit, omdat justitie hem als de aanstichter van de vechtpartij beschouwt. Volgens de officier hebben de drie zich collectief roekeloos gedragen en de slachtoffers belet zo snel mogelijk het spoor te verlaten. Justitie verwijt hun openlijke geweldpleging, mishandeling en dood door schuld.

De jongeren hadden de jaarwisseling gevierd in de nabijgelegen discotheek Outland. Daar zouden al schermutselingen hebben plaatsgevonden, aldus meerdere getuigen. Volgens de officier van justitie sloeg de vlam op het station ineens in de pan. De drie verdachten zouden volstrekt willekeurig geweld hebben gebruikt tegen slachtoffers. Onder hen bevonden zich ook enkele jongens uit Oegstgeest.

Toen vrienden van hen dat zagen, staken ze het spoor over naar het perron waar de schermutselingen plaatsvonden. De drie verdachten wachtten hen daar bij de perronrand op en belaagden hen, aldus het OM. Daarna ontstond een vechtpartij op het spoor. De jongeren stoven uiteen toen duidelijk werd dat de trein vanuit de richting van Utrecht naderde. Die reed de twee slachtoffers, ondanks een noodstop, aan.

Het OM verwijt de verdachten dood door schuld omdat redelijkerwijs was te voorzien dat op het spoor een trein zou aankomen, terwijl ze daar de slachtoffers aanvielen. Bovendien zouden die nooit het spoor zijn opgegaan, als hun vrienden niet waren aangevallen, aldus de aanklager.

Ahmed S. en Osman S. beriepen zich voor de rechtbank in Rotterdam op hun zwijgrecht. Abdelkarim el K. zei dat hij vechtpartijen had gezien, maar ontkende daaraan te hebben deelgenomen.

Eerder ging de politie uit van een ongeval, wilde niemand vervolgen en had de zaak gesloten. De zaak werd heropend door de inspanningen van Kevin Tshilumba, die een jaar moet revalideren.

Omdat de rechtbank echter verwacht dat de uiteindelijek straffen niet hoger zullen zijn dan het voorarrest heeft zij de drie mannen vrij gelaten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Taxichauffeur die Rob Sitek doodsloog ook verdacht van mishandelen vrouw

Sidi Mohamed Belghiti (38), de taxichauffeur die in juli een man dodelijk zou hebben mishandeld in Amsterdam, zou in 2007 ook een vrouw hebben mishandeld en bedreigd. Ze was een klant van hem. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt.

Sidi Mohamed Belghiti wordt er van beschuldigd dat hij op 5 juli bij de taxistandplaats op het Leidseplein na een ruzie de 44-jarige Rob Sitek heeft neergeslagen. Het slachtoffer viel met zijn hoofd op de grond en belandde met een schedelbreuk en hersenletsel in het ziekenhuis. Daar overleed hij later.

Naar nu blijkt zou de chauffeur in november 2007 in Amstelveen ook al eens een vrouw hebben mishandeld. Dat zou zijn gebeurd tijdens een ruzie om geld. B. zou haar hebben toegeschreeuwd: „Je moet betalen. Ik heb in het verleden vaker vrouwen geslagen en ik ben daar niet vies van.”

Justitie verdenkt de verdachte van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met de dood tot gevolg aan Sitek. Ook is hij volgens het OM schuldig aan het mishandelen en bedreigen van de vrouw in Amstelveen.

Sidi Mohamed Belghiti moet woensdag voor het eerst voor de rechter verschijnen. Er is dan een pro-formazitting, waarin vooral procedurele zaken aan bod komen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zoon hielp Almelose gijzelnemer volgens OM

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag vier maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk, geëist tegen Levent O. (19) Het OM acht hem schuldig aan het leveren van een van de wapens waarmee zijn vader, Ahmet O., vorig jaar een wethouder en vier ambtenaren van de gemeente Almelo heeft gegijzeld.

Levent O. zou het wapen op 5 juni 2008, elf dagen voor de gijzeling, bij het voormalige restaurant van zijn vader hebben weggehaald. Daar zou het wapen op het systeemplafond in het toilet hebben gelegen. Het OM baseert zich vooral op verklaringen van de nieuwe restauranteigenaren die de zaak op 1 januari 2008 van Ahmet O. hadden overgenomen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook