maandag 7 december 2009

Ontsnapte gevangene gijzelde automobilist

arthur noach Arthur Noach (43) (foto), die gisterochtend uit de koepelgevangenis in Arnhem ontsnapte, is gewapend en heeft na zijn ontsnapping een automobilist gegijzeld.

De gevangene nam zondagochtend rond negen uur de benen uit de penitentiaire inrichting De Berg in Arnhem. Hij ontsnapte met een vuurwapen en gijzelde een automobilist die hij dwong naar Hoenderloo te rijden. Hij liet de automobilist geld pinnen om hem daarna uit de auto te zetten. Noach ging er vervolgens alleen met de grijze Volkswagen Touran vandoor.

Na de ontsnapping begon de politie een grote zoekactie waarbij onder meer een helikopter werd ingezet, maar de man is nog niet teruggevonden. Om de voortvluchtige eerder te kunnen pakken, toonde de politie zijn foto en identiteit maandagavond op televisie.

Noach zat eerder acht jaar vast, omdat hij een vrouw uit Amersfoort met een elektriciteitssnoer had gewurgd, meldt Omroep Gelderland. Nadat hij kort op vrije voeten was gekomen, werd hij opnieuw aangehouden in verband met een poging tot doodslag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rechtzaak moord Stein-Karamatali uitgesteld

Het proces rond de moord op René Karamatali (29) uit Almere en Brian Stein (49) uit Amsterdam is door de rechtbank in Lelystad uitgesteld. Een aantal advocaten had daarom gevraagd omdat ze te weinig voorbereidingstijd zouden hebben gehad en daarom hun cliënten niet goed zouden kunnen verdedigen.

Het lichaam van Brian Stein werd in het najaar van 2008 gevonden in de kofferbak van een auto in Nieuw-Vennep. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij op of rond 14 oktober zijn doodgeschoten. René Karamatali zou twee dagen later zijn omgebracht. Zijn lijk werd in november vorig jaar gevonden in een riool in zijn woonplaats.

De twee zijn mogelijk omgebracht omdat ze een van de verdachten hebben willen afpersen. Mogelijk speelt ook drugshandel of een ontvoering daarbij een rol.

De rechtbank Lelystad, die zitting hield in de extra beveiligde zittingszaal in Rotterdam, had de inhoudelijke behandeling voor deze week gepland. Naar verwachting de behandeling nu plaats in het voorjaar van 2010. Er staan zes mannen en een vrouw terecht in deze zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestatie in oude moordzaak Henk Opentij en Mary Run

De politie heeft een man aangehouden in verband met de gruwelijke moord op Henk Opentij (79) en zijn vriendin en buurvrouw Mary Run (73) in Amsterdam in november 1997. Hij meldde zichzelf op een politiebureau in de hoofdstad. Dat gebeurde nadat misdaadverslaggever Peter R. de Vries zondagavond in zijn tv-programma aandacht had besteed aan de zaak.

Vorige week werd bekend dat de politie het onderzoek naar de moord heeft heropend. De zaak was al gesloten, maar een team dat zogeheten cold cases onderzoekt, had nieuwe aanwijzingen gevonden.

Henk Opentij en Mary Run werden destijds gevonden door een buurman in de woning van een van hen aan de Noorderbreedte in Amsterdam-Noord. Hun kelen waren doorgesneden. Er zou in deze zaak ook een bekentenis zijn van Jamal B. de broer van de moordenaar van sigarenman Hartman uit Amsterdam Oost.

Update 8 december 2009: De man is inmiddels vrijgelaten en is geen verdachte meer.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vijftien jaar eis voor moord in café Bina

Tegen Klaas H. (53) en zijn zoon Randy H. (28) is voor de rechtbank in Groningen vijftien jaar celstraf geëist. Vader en zoon worden ervan verdacht op 19 juni Jan Zuidema (34) te hebben doodgestoken in het Groningse café Bina aan de Ripperdalaan in Groningen.

Volgens het OM heeft Klaas H. het slachtoffer in een wurggreep vastgehouden, terwijl zijn zoon „als een bezetene” op de man instak. Uit onderzoek op het lichaam van het slachtoffer is gebleken dat hij tien keer in zijn rug, zij en been is gestoken. Naast het lichaam zijn door de politie een schroevendraaier en Stanleymes gevonden. In een put buiten het café werd nog een knipmes aangetroffen.
Eerder werd een getuige in de zaak gegijzeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook