zaterdag 27 februari 2010

Ophef over Joran misplaatst

De ophef die er weer is ontstaan over de recente ‘bekentenis’ van Joran van der Sloot neemt opnieuw groteske vormen aan waarbij je je af kunt vragen of mensen die op Fora reageren nog wel weten waar ze het over hebben.

‘Waterboarding in Guantanamo’, ‘opsluiten en de sleutel weggooien’, ‘een knieschot/nekschot', ‘net zolang martelen tot-ie bekent’, ‘hij moet gewoon de waarheid spreken’ zijn zo’n beetje de uitingen, afgezien van opmerkingen over zijn uiterlijk waaraan mensen ook het een en ander rondom zijn ‘schuld’ menen af te kunnen lezen (‘als je die varkenskop van hem alleen al zíet dan weet je dat hij schuldig is’).

Schuldig?? Maar waaráán dan? Wat willen mensen nu eigenlijk dat Joran bekent? Hij hééft al bekend dat hij aanwezig is geweest bij de dood van Natalee en dat hij -geholpen door een ander- haar lijk heeft weggewerkt. Toegegeven, het zijn 2 verschillende verhalen, maar zijn rol er in blijft hetzelfde. Wisselende verklaringen worden zelfs in het algemeen gezien als extra bewijs voor schuld. Dat Justitie dit in dit niet genoeg vindt voor een veroordeling is aan hun.  Maar gesteld dat justitie hem op basis van deze bekentenissen wél vervolgd en tot een veroordeling komt, wat staat Joran dan te wachten? Wegwerken van een lijk, daar staat in Aruba 6 maanden celstraf op. Dat heeft hij al in voorarrest gezeten. Zelfs bij een veroordeling staat hij dus direct weer op straat. Klaar, uit, afgelopen!

Is Joran een fijn persoon? Lijkt me zo onderhand niet. Misschien ooit wel een leuke knaap om een biertje mee te drinken, maar zoals zovele kinderen van ex-pats in de Antillen: geld, mooi weer, een constante aanstroom van touristes, de betrekkelijke zorgeloosheid van het constante vakantiegevoel hebben hem waarschijnlijk gemaakt tot iemand die dacht dat hij veel zo niet alles kon maken.

Dat iemand van zijn leeftijd destijds als hij geconfronteerd wordt met een dode, wellicht niet helder nadenkt, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Dat je van de ene leugen dan in de andere vervalt, tja, niet fraai, maar ook dat is menselijk, ondanks de tragiek van ouders die hun dochter verliezen. Desondanks moet dan na enige tijd toch het besef komen dat je schoon schip wilt maken. Ik kan me echter wel voorstellen dat de aggressiviteit waarmee Beth Holloway, de wereldpers en de FBI er boven op dook, hem wat kopschuw hebben gemaakt en hebben doen denken: “Nou moet ik volhouden'”. Niet goed te praten, zeker niet, maar wel verklaarbaar. Dat hij inmiddels veel anderen (zijn ouders, de mysterieuze ‘A’ en ‘Daury’) daar ook in meesleept is niet fijn van hem.

Wat willen mensen nu eigenlijk dat Joran bekent nu zijn huidige bekentenissen alleen maar lijden tot meer verontwaardiging? Er is zeker een grote groep mensen die willen dat hij dát bekent wat in hun eigen fantasie waarheid is. Het lijkt er op dat Joran alleen nog geloofd zal worden als hij bekent dat hij de maagd Natalee, met bruut geweld ontvoert heeft, haar gedrogeerd heeft, afschuwelijk gemarteld, verkracht, samen met 6 negers, en haar met voorbedachte rade levend aan de haaien heeft gevoerd enkel en alleen omdat hij dat leuk vond. Met minder neemt men geen genoegen, het moet allemaal zo gruwelijk mogelijk.

Is het waarschijnlijk dat Joran Natalee heeft omgebracht? Nee. Toegegeven, we weten niets zeker maar er is niets dat er op wijst dat Joran geweldadig was. Gezien de verhalen en de foto’s op zijn blog, kon hij genoeg vriendinnen krijgen en er is ook niets dat er op wijst dat Natalee niet in was voor een verzetje.

Ik hou het er dus op dat hij inderdaad alleen maar schuldig is aan het wegwerken van een lijk, waarvoor hij –onveroordeeld-  zijn straf al heeft uitgezeten. Het valt hem zeker aan te rekenen dat hij niet veel eerder opgebiecht heeft wat er is gebeurd en het valt hem zeker aan te rekenen dat hij verschillende versies verteld, onder andere het verhaal waarin hij zijn vader impliceerde en voor 100.000 USD aan Greta van Susteren verkocht.

Joran is natuurlijk inmiddels in een weinig benijdenswaardige positie gekomen. Opleiding naar de kloten en volksvijand nummer één, met een herkenbaar gezicht en herkenbare naam. Zijn toekomst is aan diggelen (ja, ik weet het Natalee heeft ook geen toekomst meer en haar ouders hebben levenslang, maar dat is nu even het punt niet) en hij zal tóch aan geld moeten komen. Klaarblijkelijk doet hij dat door nu keer op keer zijn verhaal ‘te verkopen’ want eerlijk is eerlijk, veel andere optie heeft hij niet en mensen kunnen inmiddels niet een nog grotere hekel aan hem krijgen, uitgepoept als hij al is.

Toch is de publieke verontwaardiging disproportioneel als je bijvoorbeeld kijkt naar andere personen die iets op hun kerfstok hebben:

  1. Hugo Nijkamp, die zijn vriendin Vanessa Williams onthoofdde in Suriname en daarna hier overheidscontracten kreeg, is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Afgezien van wat publieke verontwaardiging toen zijn zaak door Peter de Vries weer wat aandacht kreeeg, is iedereen hem alweer vergeten en hij kan binnenkort gewoon weer als vrij man aan de slag.
  2. Personen als de zeer geweldadige Genneperparkverkrachter, of zelfs Manno K. die zijn vriendin met zijn vuisten naar een geestelijke afgrond en permanente incontinentie met een anus prenaturalis (een ‘stoma’) neukte, zijn in principe veel abjecter dan Joran van der Sloot. Toch blijven zij in redelijke anonimiteit gespaard van het ‘Gesundenes Volksempfinden’ en na uitzitten van hun bijzonder lage straf van 4 jaar kunnen zij weer ongestoord hun leven oppakken.
  3. De walllen in Amsterdam –of in welke andere stad dan ook- zitten vol met een leger van vrouwenhandelaren, annex mishandelaars, verkrachters en mishandelaren, die in grote anonimiteit hun abjecte activiteiten doen en zelfs bij vervolging en veroordeling hun naam en kop nauwelijks in de krant krijgen en waarbij zeker de bevolking niet opgezweept wordt tot woeste verontwaardiging zoals SBS6 deed bij de zaak Natalee Holloway.

Joran is zeker geen frisse jongen, maar me dunkt dat de heksenjacht op hem, in plaats van op veel abjectere figuren, meer zegt over onze maatschappij, dan over hem.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook