dinsdag 23 februari 2010

Strafzaak tegen jager gaat ondanks fout door

Het gerechtshof in Den Bosch heeft vandaag beslist dat de rechtszaak over een raadselachtig jachtongeval in Bavel in november 2007 doorgaat, hewel het Openbaar Ministerie een „ernstige fout” heeft gemaakt door het belangrijkste bewijsmiddel - het geweer- te laten vernietigen.

In november 2007 werd Joska Gosens (39) uit Breda tijdens een wandeling dodelijk geraakt door een kogel uit het jachtgeweer van Johan K. (72). Die zou vanuit een nabijgelegen jachthut op een duif hebben willen schieten. De rechtbank in Breda veroordeelde hem vorig jaar tot een werkstraf van 240 uur wegens dood door schuld. Het OM vindt dat sprake is van doodslag en ging in hoger beroep.

Vorige maand bleek dat het wapen per ongeluk is vernietigd, een fout die volgens het gerechtshof volledig voor rekening van het OM komt. Aanvullende schietproeven, waar het OM zelf om had gevraagd, zijn nu niet meer mogelijk. Advocaat Frank Koningsveld vond dat dit moest leiden tot niet-ontvankelijkheid van het OM. Het hof stelt echter dat K. niet wezenlijk in zijn belangen is geschaad, omdat de gevraagde schietproeven naar het oordeel van het hof toch al zinloos waren. De verdediging had zelf niet om nader onderzoek naar het wapen gevraagd.

Enkele dagen voor de behandeling van de strafzaak bij de Bredase rechtbank in april vorig jaar gaf een parketsecretaris opdracht aan het KLPD om het wapen te 'vervreemden'. Bij het KLPD dachten ze ten onrechte dat het wapen moest worden vernietigd, en zo geschiedde.

Het hof vindt het kwalijk dat belangrijke beslissingen kennelijk worden overgelaten aan een parketsecretaris, die daarover geen overleg pleegt met de officier van justitie. Daarnaast had een beslissing over het bewijsmiddel niet genomen mogen worden, terwijl de zaak nog niet onherroepelijk was.

De zaak wordt voortgezet op 23 maart.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook