donderdag 29 april 2010

Uitspraak: 12 jaar en TBS voor Franklin Falconi voor doodslag op Gabriëlle Cevat in hoger beroep

Franklin Falconi (51) is vandaag door het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag, 29 april 2010 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en TBS met dwangverpleging.

Falconi stond in hoger beroep terecht voor diverse strafbare feiten waaronder de moord op politie-agente Gabrielle Cevat, gepleegd op 9 juli 2008 in Amstelveen. Volgens het hof is het niet zeker dat Falconi wist dat Gabrielle Cevat politieagente was. Ook vindt het hof dat niet kan worden bewezen dat Falconi met voorbedachte raad handelde toen hij Cevat dood schoot. Daarvoor is volgens het hof te weinig tijd verstreken tussen het moment dat hij Gabrielle Cevat opmerkte en het moment dat hij schoot. Het hof heeft doodslag bewezen verklaard.


Het hof heeft Falconi ook veroordeeld voor poging tot moord op de ouders van zijn ex-vriendin. Falconi loste twee schoten op hun voordeur kort voordat hij elders in Amstelveen Gabrielle Cevat dodelijk trof. De verdachte had bij hen aangebeld. Hij droeg een vuurwapen bij zich. Toen de deur voor hem werd gesloten, schoot hij twee maal op de deur. Volgens het hof heeft Falconi daarbij beide personen dodelijk kunnen treffen en heeft hij voldoende tijd en gelegenheid gehad om zich te bezinnen.Daarom vindt het hof dat er sprake was van poging tot moord.

Falconi is voorts veroordeeld voor voorbereiding van moord op zijn ex-vriendin. Met een geladen vuurwapen is hij binnengedrongen in haar woning nadat hij Gabrielle Cevat had neergeschoten. Het gerechtshof vindt bewezen dat hij dit deed met het doel om zijn ex-vriendin, die op dat moment niet thuis was, te doden.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft het hof onder meer gelet op de ernst van de feiten en op het advies van het Pieter Baan Centrum. Volgens de onderzoekers is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Daarnaast is bij de beslissing rekening gehouden met het strafblad van de verdachte. Ook is het hof ervan uitgegaan dat de behandeling van de verdachte in een tbs-inrichting naar verwachting lang zal gaan duren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook